Τι μπορείς να κάνεις; Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά

10-06-2017

«Τι μπορείς να κάνεις? Δώσε αίμα. Δώσε τώρα. Δίνε συχνά» είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που είναι η 14η Ιουνίου.

Η ενημερωτική εκστρατεία του Π.Ο.Υ. για το 2017 στοχεύει να υπογραμμίσει το ρόλο που κάθε άτομο μεμονωμένα μπορεί να παίξει στο να βοηθήσει άλλους σε επείγουσες περιπτώσεις, προφέροντας το ανεκτίμητο δώρο του αίματος. Ειδικότερα, η καμπάνια στοχεύει κυρίως:

 Να τιμήσει τα άτομα που δίνουν αίμα συστηματικά και να ενθαρρύνει τους νέους ανθρώπους να αιμοδοτήσουν

 Να διασφαλίσει ευρεία διάδοση των αρχών της εθελοντικής αιμοδοσίας διεθνώς, αυξάνοντας παράλληλα τη διαθεσιμότητα και ασφάλεια του αίματος.

 Να προωθήσει την ένταξη των υπηρεσιών αιμοδοσίας στα εθνικά σχέδια για ετοιμότητα και απόκριση σε έκτακτα περιστατικά

 Να προτρέψει τους ανθρώπους να ενισχύσουν με την προσφορά αίματος την ετοιμότητα των υγειονομικών υπηρεσιών της κοινότητάς τους για την αντιμετώπιση επειγουσών καταστάσεων .

Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. το χρονικό διάστημα 2008 – 2013 παρατηρήθηκε αύξηση των αιμοδοσιών από μη αμειβόμενους εθελοντές αιμοδότες κατά 10,7 εκατομμύρια. Συνολικά, σε 74 χώρες, περισσότερο από το 90% της προσφοράς αίματος αντιστοιχεί σε εθελοντές μη αμειβόμενους αιμοδότες, ωστόσο σε 72 χώρες περισσότερο από το 50% της προσφοράς αίματος αντιστοιχεί σε δότες συγγενικού περιβάλλοντος/αντικατάστασης ή αμειβόμενους δότες.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α.), αρμόδιος φορέας για την προσέλκυση και διατήρηση εθελοντών αιμοδοτών και την εξασφάλιση επαρκών εθνικών αποθεμάτων αίματος, οργανώνει ανοιχτή καμπάνια με ποικίλες δράσεις σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Η έναρξη του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας θα γίνει το Σάββατο, 10 Ιουνίου στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων με Διαδραστική συζήτηση με θέμα ‘Το βήμα στον Αιμοδότη’ και Έκθεση Art & Design από σπουδαστές των ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 19:00-21:10 και θα περιλαμβάνει πάνελ από γιατρούς και εκπροσώπους συλλόγων εθελοντών αιμοδοτών, που θα συντονίζει ο δημοσιογράφος κος Νίκος Αγγελίδης. Στόχος της εκδήλωσης είναι η ανοιχτή συζήτηση με τους εκπροσώπους του εθελοντικού κινήματος αιμοδοτών ώστε να παρακινήσουμε την μεταστροφή του αιμοδοτικού πληθυσμού σε 100% συστηματικούς εθελοντές αιμοδότες.

Η εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία στις 21.30 με τη συμμετοχή των εξής καλλιτεχνικών σχημάτων:

Λουδοβίκος των ΑΝΩΓΕΙΩΝ

Zekiye Yurekli  “Ala Turka Ala Greka”

Xρίστος Τζιφάκις – Κιθάρα flamenco

Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν 13 και 14 Ιουνίου με Αιμοδοσία και Δρώμενα στην Πλατεία Συντάγματος και θα κλείσουν με Συναυλία κλασικής μουσικής στις 15 Ιουνίου στο Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας σε συνεργασία με τον δήμο  Πεντέλης.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.