Ένα ροδάκινο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα!

15-06-2017

H βοτανική του ονομασία είναι Prunus persica, και έχει καταγωγή από την κίνα. Το ροδάκινο αποτελούσε το αγαπημένο φρούτο του Μ. Αλεξάνδρου, ο οποίος και το έφερε στον Ελλαδικό χώρο, ενώ για τους περισσότερους συνδέεται με καλοκαιρινές στιγμές. Η κατανάλωσή του συμβάλλει όχι απλά στην επίτευξη του στόχου των 5 μερίδων φρούτων και λαχανικών κάθε ημέρα, αλλά φροντίζει τον οργανισμό με τρόπους που δεν έχετε φανταστεί!

Η θρεπτική αξία

Ξεκινώντας από τα βασικά, κάθε μέτριο ροδάκινο έχει περίπου 50 θερμίδες και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως αποτελεί ιδανικό καλοκαιρινό σνακ, που σας χορταίνει, φροντίζει το έντερο και την καρδιά σας. Από τα ροδάκινα δεν λείπουν όμως οι βιταμίνες και πιο συγκεκριμένα η Α, η C και η Ε. Φορτωμένα με φυτοθρεπτικά συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, καταφέρνουν να θωρακίσουν το σώμα από την κορυφή μέχρι τα νύχια.

Η αντιοξειδωτική προστασία

Τα φυτοθρεπτικά συστατικά είναι βιοενεργές ουσίες με ισχυρή δράση κατά του οξειδωτικού στρες. Όρος «πολυφορεμένος» τα τελευταία χρόνια, που όμως φαίνεται πως ευθύνεται για την ύπαρξη σιωπηλών φλεγμονών και την εμφάνιση πολλών νοσημάτων. Ο καρκίνος και τα αυτοάνοσα νοσήματα ανήκουν σε αυτά. Τα ροδάκινα είναι πλούσια σε γαλλικό, φερουλικό, χλωρογενικό και άλλα οξέα με σύνθετα ονόματα. Αυτό που αξίζει να θυμάστε είναι πως τα θρεπτικά συστατικά των φυτών λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας των κυττάρων από την πρόωρη γήρανση.

Πριν μερικές δεκαετίες δινόταν έμφαση από τους επιστήμονες στην εμφάνιση των φρούτων. Μεγάλα ροδάκινα, με όμορφο χρώμα και ομοιόμορφο σχήμα ήταν ο στόχος της επιστήμης. Σήμερα οι ειδικοί προβληματίζονται για τη δημιουργία ποικιλιών που θα είναι πλουσιότερες στα διατροφικά συστατικά του ροδάκινου που περιγράψαμε και νωρίτερα, και που θα αποδίδουν «συμπυκνωμένα» οφέλη για την καλή υγεία του ανθρώπου.

Smoothie μπολ με μπανάνα & ροδάκινο

Μετά τα smoothies, δηλαδή χυμούς φρούτων και λαχανικών μαζί με γάλα ή γιαούρτι, τα smoothie σε μπολ αποτελούν τη νέα τάση στην ισορροπημένη διατροφή. Δοκιμάστε το κρύο ή σαν παγωτό, πρωί ή βράδυ, σαν σνακ ή επιδόρπιο!

Συστατικά

  • 2 ώριμα ροδάκινα
  • ½ φλιτζάνι γάλα αγελαδινό ή αμυγδάλου
  • 1 μπανάνα κατεψυγμένη
  • 1 πρέζα κανέλα ή μοσχοκάρυδο
  • 1 κεσεδάκι άπαχο γιαούρτι
  • ¼ φλιτζανιού νιφάδες βρώμης

Παρασκευή

Η διαδικασία παρασκευής είναι πολύ απλή καθώς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να προσθέσετε όλα τα υλικά στο blender! Σερβίρετε σε ένα μπολ και γαρνίρετε με σπόρους chia, κομμάτια ροδάκινο και βρώμη. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

ivipapai@gmail.com
Βιβλιογραφία:

P Monica R Loizzo,Deborah Pacetti,Paolo Lucci,Oscar Núñez,Francesco Menichini,Natale Giuseppe Frega,Rosa Tundis runus persica var. platycarpa (Tabacchiera Peach): Bioactive Compounds and Antioxidant Activity of Pulp, Peel and Seed Ethanolic Extracts. Plant foods for human nutrition. , 2015, Vol.70(3), p.331-337. 

Texas A&M University. (2002, July 22). Healthy Dessert: "Peaches And Phytochemicals". ScienceDaily. Retrieved June 12, 2017 from www.sciencedaily.com/releases/2002/07/020722073543.htm

 

Η συνταγή προσαρμόστηκε από: Β. Britnell

http://bbritnell.com/peach-pie-smoothie-bowl/