Τρώτε πολλές τηγανητές πατάτες; Κόβετε χρόνια από τη ζωή σας

19-06-2017

Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα από τα λατρεμένα φαγητά μικρών και μεγάλων. Πάνε με σχεδόν όλα. Μπριζόλες, κοτόπουλο, λεμονάτο, κοκκινιστό… Η λίστα είναι ατελείωτη… Φαίνεται όμως πως οι τηγανητές πατάτες δεν κάνουν και τόσο καλό στην υγεία μας. Μάλιστα, νέα έρευνα Ιταλών επιστημόνων δείχνει πως οι τηγανητές πατάτες μας κόβουν χρόνια από τη ζωή μας.

Ερευνητές από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο (CNR) της Ιταλίας παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια την πορεία της υγείας 4.400 εθελοντών, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 45 έως 79 ετών. Το 58% από αυτούς ήταν γυναίκες, μέσης ηλικίας 61 ετών.
Στη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως, 263 από τους εθελοντές έχασαν τη ζωή τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής (AJCN).
Όπως φάνηκε, 
όσοι έτρωγαν τηγανητές πατάτες 2-3 φορές ή συχνότερα την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν στη διάρκεια της μελέτης σε σύγκριση με όσους έτρωγαν σπανιότερα ή καθόλου τηγανητές πατάτες.
Αντιθέτως, όσοι τρώνε τις πατάτες βραστές, στον ατμό ή ψητές δεν φαίνεται να διατρέχουν ανάλογο κίνδυνο, γράφουν Ιταλοί επιστήμονες.

Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Νικόλα Βερονέζε τόνισε πως «πιστεύουμε ότι το μαγειρικό λίπος, που είναι πλούσιο σε τρανς λιπαρά οξέα, αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη θνησιμότητα όσων τρώνε τις περισσότερες τηγανητές πατάτες».

Ακόμα, όμως, και με ελαιόλαδο να τηγανίζει κανείς, θα παραχθούν τρανς λιπαρά οξέα εάν το επαναχρησιμοποιεί και ξανατηγανίζει με αυτό.

«Η συχνή κατανάλωση τηγανητών πατατών φαίνεται να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας. Πρόσθετες μελέτες σε μεγαλύτερα δείγματα πρέπει να διεξαχθούν για να επιβεβαιωθεί αν η συνολική κατανάλωση πατατών σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου», σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

Οι πατάτες θεωρούνται ένα υγιεινό τρόφιμο που έχει θέση σε μια υγιεινή διατροφή, αλλά ο λάθος τρόπος μαγειρέματος και ιδίως το τηγάνισμα ή τοψήσιμο σε πάρα πολλά λάδια και βούτυρο μειώνουν σημαντικά την θρεπτική αξία τους.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι πατάτες προκαλούν υπέρταση