Συνήγορος του Πολίτη: Τέλος στην ταλαιπωρία χιλιάδων αναπήρων

22-06-2017

Τέλος στη ταλαιπωρία χιλιάδων ατόμων με αναπηρία που περνάνε από Επιτροπές για την πιστοποίηση της αναπηρίας του, βάζει απόφαση του Συνηγόρου του Πολίτη, σύμφωνα με την οποία η Β’ βάθμια Επιτροπή δεν μπορεί να χειροτερεύσει τη θέση του προσφεύγοντα.

Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε υποθέσεις στις οποίες οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας καθιστούν δυσμενέστερη τη θέση προσώπων που προσέφυγαν σε αυτές κατά γνωματεύσεων πρωτοβάθμιων υγειονομικών επιτροπών.

Ο Συνήγορος, επεσήμανε προς τη διεύθυνση Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του Ι.Κ.Α.-Ε.Α.Μ. ότι αυτή η πρακτική είναι παράνομη, επειδή αντιβαίνει στην αρχή της χρηστής και καλόπιστης διοίκησης. Ειδικότερα αντιβαίνει στον κανόνα σύμφωνα με τον οποίο η πράξη που εκδίδεται επί προσφυγής του ενδιαφερομένου δεν επιτρέπεται να οδηγεί στη χειροτέρευση της θέσης του, εκτός εάν οι σχετικές διατάξεις  προβλέπουν ρητώς το αντίθετο.

Επομένως, οι δευτεροβάθμιες υγειονομικές επιτροπές επιτρέπεται να επιδεινώνουν τη θέση του ασφαλισμένου μόνο ύστερα από προσφυγή του ασφαλιστικού οργάνου, ενώ, όταν η προσφυγή ασκείται από ασφαλισμένο, επιτρέπεται μόνο είτε η διατήρηση είτε η βελτίωση της θέσης του.

Τη θέση του Συνηγόρου επιβεβαίωσε με πρόσφατη απόφασή του (Α ́ Τμήμα,  29/2017) το Συμβούλιο Επικρατείας. Στην απόφαση έγινε κατά πλειοψηφία δεκτό ότι όταν η δευτεροβάθμια υγειονομική επιτροπή εξετάζει προσφυγή μόνο του ασφαλισμένου και κρίνει ότι η ιατρική του αναπηρία πρέπει να προσδιορισθεί σε ποσοστό υψηλότερο εκείνου που προσδιόρισε η πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή,  θα δεχθεί την προσφυγή και θα καθορίσει το κατά την κρίση της ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή κρίνει ότι η αναπηρία θα έπρεπε να προσδιορισθεί στο ίδιο ή χαμηλότερο ποσοστό, θα απορρίψει την προσφυγή, με συνέπεια να οριστικοποιηθεί το ποσοστό της ιατρικής αναπηρίας του ασφαλισμένου,  που προσδιορίστηκε από την πρωτοβάθμια υγειονομική επιτροπή.