Σκευάσματα διατροφής αξίας 5 εκατομ. ευρώ συνταγογράφησαν δύο γιατροί-διευθυντές στο ΕΣΥ στη Β.Ελλάδα

Γιατρός
25-07-2017

Στο «μικροσκόπιο» των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Υγείας βρίσκονται γιατροί του ΕΣΥ για υπερσυνταγογράφηση και κατευθυνομένη συνταγογράφηση. Μετά από έρευνα της αρμόδιας Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορεών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ) εντοπίστηκαν οι «πρωταθλητές» γιατροί της συνταγογράφησης σκευασμάτων ειδικής διατροφής. Η έρευνα έδειξε ότι δύο γιατροί διευθυντές ΕΣΥ δύο νοσοκομείων στη Βόρεια Ελλάδα έχουν υπογράψει το 2016 γνωματεύσεις για την χορήγηση σκευασμάτων ειδικής διατροφής συνολικής αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας δαπάνης του ΕΟΠΥΥ για τα συγκεκριμένα προϊόντα!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι γιατροί έγραφαν ως διάγνωση «φλεγμονή του εντέρου» -κυρίως- λόγω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ φαίνεται να συνταγογραφούν συγκεκριμένο σκεύσμα. Μάλιστα, από τους ελέγχους, δεν προέκυψαν στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι ασφαλισμένοι όντως πάσχουν από την διάγνωση που αναφέρεται στις γνωματεύσεις.

Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα, οι ασθενείς δεν είχαν καν εξετασθεί στα νοσοκομεία που υπηρετούν οι γιατροί. Σε κάποιες δε περιπτώσεις οι γνωματεύσεις προστέθηκαν σε δεύτερο χρόνο από την αγορά του σκευάσματα προκειμένου να θεωρηθούν από ελεγκτές γιατρούς.

Πλέον, οι γιατροί αυτοί – με την ολοκλήρωση των ελέγχων της ΥΠΕΔΥΦΚΑ – απειλούνται με υψηλά χρηματικά πρόστιμα αλλά και διακοπή της δυνατότητας συνταγογράφησης σε ασφαλισμένους.  Παράλληλα, ο ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει και στην έκδοση συνταγογραφικών οδηγιών αλλά και ανώτατων «ορίων» δαπάνης συνταγογράφησης για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής στο πρότυπο που ισχύει για τα φάρμακα.

 

Σημειώνεται ότι η συνολική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τα σκευάσματα ειδικής διατροφής το 2016 ανήλθε στα 46 εκατομμύρια ευρώ. Τα σκευάσματα συνταγογράφησαν περίπου 1.500 γιατροί – διευθυντές κλινικών, κυρίως παθολόγοι, ακτινοθεραπευτές και γενικοί χειρουργοί, ενώ ο μέσος όρος δαπάνης ανά γιατρό ήταν 31.000 ευρώ.