Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές για τον ιο του Δυτικού Νείλου

04-08-2017

«Συναγερμός» έχει σημάνει στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές για τον ιό του Δυτικού Νείλου. Οι ειδικοί μάλιστα δεν αποκλείουν σημαντική αύξηση στα κρούσματα της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (μέχρι και χθες είχαν δηλωθεί 12 σοβαρά περιστατικά εκ των οποίων τα δύο θανατηφόρα) στην περιοχή της Αργολίδας, όπου δείχνει «προτίμηση» ο ιός. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή υπάρχουν μεγάλοι πληθυσμοί κουνουπιών ενώ ήδη ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει εντοπιστεί πλέον και σε κατοικίδια ζώα, κυρίως σε άλογα.

Όπως αναφέρουν ειδικοί επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ιός δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, άρα η πρόληψη αφορά στην προστασία μόνο από τσιμπήματα κουνουπιών. Εφιστούν δε την προσοχή των πολιτών για προστασία όχι μόνο τις ώρες από το σούρουπο έως το χάραμα όπου κυκλοφορούν τα κοινά κουνούπια αλλά και τις υπόλοιπες ώρες όπου τα κουνούπια- μπορούν να τσιμπήσουν τον άνθρωπο.

Τα μέτρα προστασίας περιλαμβάνουν  τα εντομοαπωθητικά, είτε αυτά αφορούν το περιβάλλον είτε αυτά αφορούν το ίδιο μας το δέρμα και την επάλειψη με αυτά, τα φαρδιά ρούχα. Προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε θάμνους, φυλλωσιές, και ιδιαίτερα στο στάσιμο νερό, καθώς αποτελεί πηγή πολλαπλασιασμού των κουνουπιών επειδή εκεί εναποθέτουν τα αυγά τους. Χρήσιμοι είναι οι λαμπτήρες κίτρινου χρώματος, οι οποίοι κατά κάποιον τρόπο απωθούν τα κουνούπια, ένα πολύ καλό μέτρο είναι ο ανεμιστήρας, οι σίτες στα παράθυρα, το κλιματιστικό, αναφέρουν οι ειδικοί.