Όχι στη “μνημονιακή” αξιολόγηση των γιατρών και εργαζομένων στην Υγεία από τον Ανδρέα Ξανθό

01-11-2017

«Όχι»  στην αξιολόγηση των ιατρών και εργαζομένων στο χώρο της Υγείας φαίνεται ότι λέει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ο οποίος δήλωσε ότι η αξιολόγηση που έγινε ήταν μνημονιακή δέσμευση, αλλά δεν θα ληφθεί υπόψη! Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ – ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ), εκπρόσωποι της οποίας πραγματοποίησαν συνάντηση με τον υπουργό.

Κατά τη συνάντηση μάλιστα συμφωνήθηκε ότι πρέπει να οριστεί ειδική επιτροπή με τη συμμετοχή της ομοσπονδίας, ώστε να θεσπιστούν κριτήρια αξιολόγησης για την ΠΦΥ. Είχε προηγηθεί καταγγελία της ομοσπονδίας για «απαράδεκτη και παράνομη συμπεριφορά από συγκεκριμένους επιστημονικούς υπεύθυνους απέναντι στο προσωπικό, που με “κριτήρια”, μη αντικειμενικά, και με συμπεριφορά που δεν συνάδει σε δημόσιο λειτουργό, αδίκησαν εργαζόμενους».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, άλλες ΥΠΕ έκαναν αξιολόγηση ιατρών, άλλες δεν προχώρησαν στη διαδικασία, προτάσσοντας νόμους, ενώ άλλες βρίσκονται σε διοικητική σύγχυση. Θέση της ομοσπονδίας για  την αξιολόγηση είναι να θεσπιστούν κριτήρια αντικειμενικά, στα πλαίσια του Συντάγματος. Η αξιολόγηση να γίνεται όχι από ένα μόνο αξιολογητή, να προηγείται η αξιολόγηση της μονάδας και να υπάρχει αιτιολογία επαρκώς τεκμηριωμένη, για τη βαθμολόγηση. Να  τηρείται η εκ του νόμου διαδικασία, ώστε να προστατεύεται ο εργαζόμενος από τυχόν αυθαιρεσίες του αξιολογητή και η αξιολόγηση να γίνεται από τον προϊστάμενο, μετά από κατάρτιση Οργανογραμμάτων. Αξιολόγηση και του προϊσταμένου με αντικειμενικά  κριτήρια και μετά από αιτιολόγηση.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών βρέθηκαν και οι προσλήψεις ιατρικού προσωπικού καθώς και η λειτουργική επάρκεια των εργαστηρίων των ΠΕΔΥ με αναβάθμιση του εξοπλισμού με στόχο, όλες οι εξετάσεις να πραγματοποιούνται στο δημόσιο σύστημα.

Η Ομοσπονδία έθεσε ως λύση την επαναπρόσληψη των απολυμένων ιατρών και την προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ το 2018. Επίσης, έθεσε το θέμα της διάρκειας των ραντεβού ενώ τέθηκε και το πρόβλημα των απλήρωτων ιατρών, με ταυτόχρονη εισήγηση για άμεση επίλυση του.

Ο υπουργός δεν  δέχτηκε την διαδικασία προσλήψεων 1.860 ιατρών μέσω ΑΣΕΠ και δεσμεύτηκε ότι θα προκηρυχθούν 400 – 450 θέσεις ιατρών για τα ΚΥ μέχρι το τέλος του 2017, με μοριοδότηση της προϋπηρεσίας.

Για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ με ιατρικό προσωπικό ο υπουργός δήλωσε ότι θα γίνει εκ νέου προκήρυξη. Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας υπογράμμισαν την ανάγκη άμεσα τα Κέντρα Υγείας να στελεχωθούν με Ιατρικό Προσωπικό, ώστε σε όλες τις δομές να υπάρχουν όλες οι ιατρικές ειδικότητες.