Μηχανισμό ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικά λάθη σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας

14-11-2017

Τη δημιουργία ενός μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου των καταγγελιών για ιατρικό λάθος με στόχο να «φιλτράρει» την διαρκώς αυξανόμενη τάση δικαστικών προσφυγών, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα δημιουργηθεί μία αποκεντρωμένη υπηρεσία, ανά Υγειονομική Περιφέρεια, η οποία θα υποστηρίζεται από ένα σώμα εμπειρογνωμόνων μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί γιατροί, ιατροδικαστές, επιστήμονες με γνώσεις σε θέμα βιοηθικής και νομικοί.

 Οι εμπειρογνώμονες θα εξετάζουν τις καταγγελίες που γίνονται στα νοσοκομεία του ΕΣΥ για τα ιατρικά λάθη και θα ενημερώνουν σχετικά τους ενδιαφερόμενους. Στο πλαίσιο της θεσμοθέτησης του μηχανισμού προδικαστικού ελέγχου το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και τους εκπροσώπους των γιατρών, ενώ ο στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία εντός του επόμενου έτους.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας προτίθεται να θέσει σε εφαρμογή σύστημα ανίχνευσης, καταγραφής και ανάλυσης του ιατρικού λάθους, με στόχο την πρόληψή τους. Ήδη έχει κατατεθεί σχετική πρόταση από το Εργαστήριο Οικονομικών και Διοίκησης Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς, για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγραφής ιατρικών λαθών.

Στόχος του νέου συστήματος είναι να διερευνηθούν οι συνθήκες που οδηγούν σε ένα ιατρικό λάθος, ώστε να οργανωθεί το σύστημα καλύτερα. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους δύο γιατρούς σε ελληνικά νοσοκομεία αναφέρει ότι έκανε τουλάχιστον ένα λάθος τον τελευταίο μήνα, ενώ το 4%-5% ανέφερε ότι τα λάθη ήταν περισσότερα από τέσσερα, σύμφωνα με σχετική έρευνα.

Εκτιμάται ότι η πλειονότητα των ιατρικών λαθών συμβαίνει στα Επείγοντα των νοσοκομείων λόγω του όγκου περιστατικών και της εργασιακής πίεσης, ενώ οι περισσότερες αγωγές για ιατρικά λάθη γίνονται εις βάρος γιατρών χειρουργικών ειδικοτήτων -κυρίως μαιευτήρων-γυναικολόγων- και αναισθησιολόγων.