Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας προκύπτει από έκθεση του World Economic Forum

22-01-2018

Διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στην Ελλάδα από την συμμετοχή στην οικονομική διαδικασία και τις ευκαιρίες μέχρι την υγεία και την επιβίωση, διαπιστώνει η έκθεση The Global Gender GapReport 2017, του World Economic Forum,. Σύμφωνα με την έκθεση, το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων διεθνώς διαμορφώνεται το 2017 στο 68% , έναντι 66% το 2006 (δηλαδή οι γυναίκες έχουν καλύψει το 68% και υπολείπονται κατά 32%, του επιπέδου που απολαμβάνουν οι άνδρες).

Η Ελλάδα, με 69,2% το 2017, έναντι 65,4% το 2006, βρίσκεται πάνω από τον διεθνή μέσο όρο, αλλά, ταυτόχρονα, βρίσκεται, μαζί με την Ιταλία στις τελευταίες θέσεις στη Δυτική Ευρώπη, με την εξαίρεση της Κύπρου και της Μάλτας που βρίσκονται σε ακόμη χαμηλότερη θέση.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, ο γενικός δείκτης ισοτιμίας των δύο φύλων υποχώρησε στα πρώτα χρόνια της κρίσης , ένδειξη ότι οι γυναίκες επλήγησαν περισσότερο από τους άνδρες, αν και έκτοτε ακολουθεί ανοδική πορεία, κυρίως λόγω της αύξησης της συμμετοχής των γυναικών στον ενεργό πληθυσμό σε μία προσπάθεια αντιστάθμισης της μείωσης του οικογενειακού εισοδήματος.

Στο πεδίο της συμμετοχής των γυναικών στη οικονομική δραστηριότητα, η Ελλάδα με 67% το 2017 είναι κάτω από τον μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης (70,6%), αλλά πάνω από χώρες όπως η Αυστρία, η Ισπανία και η Ολλανδία, και, βεβαίως, η Ιταλία, ενώ η κατάσταση έχει βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία (2007-2017) παρά την οικονομική κρίση, φαινόμενο που παρατηρείται σε όλη τη Δυτική Ευρώπη με εξαίρεση τη Δανία και την Ολλανδία .

Στο πεδίο της εκπαίδευσης, η Ελλάδα με 99,1% το 2017 βρίσκεται ελαφρώς χαμηλότερα από τις χώρες της Μεσογείου (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία) και ελαφρώς υψηλότερα από την Αυστρία και τη Γερμανία που κατατάσσονται τελευταίες, ενώ την τελευταία δεκαετία παρατηρείται γενική βελτίωση του μέσου όρου στη Δυτική Ευρώπη, αν και σε όλες τις χώρες δεν φαίνεται να υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των επιδόσεων στην εκπαίδευση των δύο φύλων.

Στο πεδίο των επιδόσεων στην υγεία, η Ελλάδα με 97,3% το 2017 κατατάσσεται πάνω από το μέσο όρο της Δυτικής Ευρώπης (97,2%) αλλά κάτω από τις χώρες της Μεσογείου, με τον μέσο όρο στη Δυτική Ευρώπη να έχει υποχωρήσει την τελευταία δεκαετία, και την υποχώρηση στην Ελλάδα να είναι μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Τέλος, στο πεδίο της συμμετοχής στην πολιτική, η Ελλάδα με 13,6% βρίσκεται στην προτελευταία θέση στη Δυτική Ευρώπη (πάνω από την Κύπρο), με το μέσο όρο στη Δυτική Ευρώπη, και την Ελλάδα, να έχουν βελτιωθεί την τελευταία δεκαετία, με την εξαίρεση της Σουηδίας, Ισπανίας και Αυστρίας, και με τη χαμηλή σχετικώς βαθμολογία στο πεδίο αυτό να φέρνει την Ελλάδα, αλλά και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σε χαμηλότερα επίπεδα στην γενικότερη κατάταξη ισοτιμίας των δύο φύλων.

Όσον αφορά σε δημογραφικά στοιχεία, στους 100 άνδρες αντιστοιχούν 97 γυναίκες. Οι γυναίκες κατά μέσο όρο παντρεύονται στα 29,2 τους χρόνια και οι άνδρες νυμφεύονται στα 32,8 τους χρόνια. Το 14,5% των γυναικών και το 4,8% των ανδρών, παντρεύονται/νυμφεύονται πριν τα 25 τους χρόνια. Ο μέσος αριθμός τέκνων ανά γυναίκα είναι 1,31. Τα άτομα ηλικίας 15 – 64 ετών είναι 3 φορές περισσότερα των ατόμων 65 ετών και άνω (3,7 φορές περισσότερα στη Δυτική Ευρώπη), ενώ το συνολικό ποσοστό εξάρτησης (οι κάτω των 15 και άνω των 65 ως ποσοστό του πληθυσμού μεταξύ 15-64 ετών) ανέρχεται σε 53% (53,1% στη Δυτική Ευρώπη).

Επίσης, η μητρική και η πατρική άδεια λόγω γέννησης τέκνου ανέρχεται σε 119 ημέρες για τη γυναίκα και 2 ημέρες για τον άνδρα, κατά τη διάρκεια της οποίας καταβάλλεται το 100% του μισθού.

Όσον αφορά στους δείκτες θνησιμότητας των δύο φύλων, οι άρρενες εν γένει έχουν υψηλότερους συντελεστές θνησιμότητας. Κατ’ αρχάς, τρεις γυναίκες χάνουν τη ζωή τους ανά 100 χιλιάδες γεννήσεις ζώντων βρεφών. Σήμερα, γεννιούνται 94 κορίτσια για κάθε 100 αγόρια, ενώ, βιολογικά, οι γεννήσεις κοριτσιών πρέπει να είναι στο 94,4% των γεννήσεων αγοριών. Επίσης, ανά 1 εκατ. παιδιά κάτω από την ηλικία των 5 ετών, οι θάνατοι από όλες τις αιτίες στα κορίτσια ανέρχονται σε 2 και στα αγόρια σε 3. Ανά 1 εκατ. άτομα του ιδίου φύλου, οι θάνατοι από συνήθεις, μη μεταδοτικές ασθένειες ανέρχονται σε 551 στις γυναίκες και 580 στους άνδρες, οι θάνατοι από μολυσματικές και παρασιτικές ασθένειες (συμπεριλαμβανομένων της φυματίωσης, του HIV/AIDSκαι άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων ασθενειών, της μηνιγγίτιδας, της εγκεφαλίτιδας, της ηπατίτιδας, κλπ.) σε 2 στις γυναίκες και 4 στους άνδρες, οι θάνατοι από ατυχήματα σε 8 στις γυναίκες και 18 στους άνδρες, και, οι θάνατοι από βίαιες και εγκληματικές ενέργειες, καθώς και αυτοκτονίες, σε 1 στις γυναίκες και 5 στους άνδρες. Τέλος, το ποσοστό των γυναικών που κάποια στιγμή στη ζωή τους έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από το σύζυγο ή τον σύντροφό τους ανέρχεται σε 19%. Δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία για σεξουαλική παρενόχληση γυναικών από άνδρες ή για βίαιη συμπεριφορά γυναικών προς άνδρες.

Όσον αφορά, τέλος, στα χρόνια που αναμένεται να ζήσουν με πλήρη υγεία, οι γυναίκες ζουν 73,6 χρόνια, και οι άνδρες 70,2 χρόνια (73,2χρόνια για γυναίκες και 70,5 χρόνια για άνδρες στη Δυτική Ευρώπη). Στην Ελλάδα, το προσδόκιμο ζωής με πλήρη υγεία έχει υποχωρήσει την τελευταία δεκαετία, περισσότερο στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες. Από στοιχεία της Eurostat  προκύπτει ότι σε πολλές χώρες το προσδόκιμο ζωής με πλήρη υγεία των γυναικών έχει μειωθεί περισσότερο εκείνου των ανδρών, ενώ εκεί που έχει αυξηθεί, το προσδόκιμο ζωής με πλήρη υγεία των ανδρών έχει αυξηθεί ακόμα περισσότερο, έτσι ώστε το χάσμα μεταξύ των δύο φύλων να έχει διερευνηθεί, με την εξαίρεση της Σουηδίας, Κύπρου, Ιταλίας, Γαλλίας και Ισπανίας, όπου το χάσμα έχει μειωθεί. Στην ουσία, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν ότι όπως κλείνει σταδιακά το οικονομικό/πολιτικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων και περισσότερες γυναίκες εκτίθενται στο εργασιακό περιβάλλον, και ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις με τους άνδρες στο επαγγελματικό περιβάλλον, ασκείται αρνητική επίδραση στην υγεία τους, επιβραδύνοντας την αύξηση του προσδόκιμου ζωής τους με πλήρη υγεία λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων στην ιατρική επιστήμη.