Κετόνες ράσμπερι: Η νέα «μαγική» λύση στο αδυνάτισμα!

01-03-2018

Κετόνες ράσμπερι ονομάζεται μία από τις τάσεις της τελευταίας πενταετίας στο αδυνάτισμα. Συνήθως όλα ξεκινούν από το μακρινό Hollywood. Όχι φυσικά από κάποιο ερευνητικό κέντρο που εδρεύει στην πόλη, αλλά από κάποιον διάσημο αστέρα ή τηλεοπτικό παρουσιαστή!

Τι είναι οι κετόνες ράσμπερι;

Πρόκειται για φυσικά θρεπτικά συστατικά που βρίσκει κανείς σε φρούτα όπως τα ράσμπερι, τα ακτινίδια και άλλα. Οι κετόνες έχουν χαρακτηριστικό άρωμα και συχνά η βιομηχανία τροφίμων «εκμεταλλεύεται» αυτή τους την ιδιότητα σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Βοηθούν οι κετόνες ράσμπερι στην απώλεια βάρους;

Μέχρι σήμερα τα επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν την «αδυνατιστική» δράση των κετονών είναι ελάχιστα, και στην πλειονότητά τους έχουν πραγματοποιηθεί σε ποντίκια. Ο μηχανισμός δράσης βασίζεται στην υπόθεση πως οι κετόνες ράσμπερι αυξάνουν τα επίπεδα της ορμόνης αδιπονεκτίνης στον οργανισμό. Η τελευταία, εκκρίνεται από τα κύτταρα του λίπους και επηρεάζει το μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών. Χαμηλά επίπεδα αδιπονεκτίνης έχουν συσχετισθεί με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος, λιπώδη ιστό, αντίσταση στην ινσουλίνη και αυξημένα τριγλυκερίδια. Υποθετικά, οι κετόνες ράσμπερι προκαλούν έκκριση αδιπονεκτίνης, καύση λίπους και τελικά απώλεια βάρους. Όπως ήδη αναφέρθηκε η μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη δεν έχει ακόμα επιτευχθεί για τις κετόνες ράσμπερι.

Ποια η διαφορά με την κετογενική δίαιτα;

Πολύ συχνά οι καταναλωτές μπερδεύουν τις κετόνες ράσμπερι με την κετογενική διατροφή. Σύμφωνα με τις αρχές της κετογενικής δίαιτας, το σώμα εισέρχεται στη διαδικασία της «κέτοσης», δηλαδή της καύσης λίπους για την παραγωγή ενέργειας. Αυτό επιτυγχάνεται αποκλείοντας τους υδατάνθρακες από το καθημερινό διαιτολόγιο, δίνοντας τη θέση τους σε λιπαρά τρόφιμα. Η κετογενική δίαιτα, και οι κετόνες που θεωρητικά παράγονται κατά τη διάρκεια αυτής από το σώμα, δεν μοιράζεται κανένα κοινό στοιχείο με τις κετόνες ράσμπερι. Πρόκειται για απλή συνωνυμία!

Διαβάζοντας τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής με κετόνες ράσμπερι, δεν αποτελεί παρά μία τάση της εποχής. Παρότι θα ήταν πολύ βολικό να υπάρχει ένα «θαυματουργό» συστατικό για την απώλεια βάρους θα πρέπει να θυμάστε πως αυτή επιτυγχάνεται με υπομονή, επιμονή και ριζική αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών. 

Ήβη Παπαϊωάννου, MS, RDN

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Μέλος της Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, ΗΠΑ

[email protected]
Βιβλιογραφία

Morimoto C, Satoh Y, Hara M, Inoue S, Tsujita T, Okuda H. Anti-obese action of raspberry ketone. Life Sci. 2005;77(2):194-204.

Lopez HL, Ziegenfuss TN, Hofheins JE, Habowski SM, Arent SM, Weir JP, Ferrando AA. Eight weeks of supplementation with a multi-ingredient weight loss product enhances body composition, reduces hip and waist girth, and increases energy levels in overweight men and women. J Int Soc Sports Nutr. 2013 Apr 19;10(1):22.