7 στους 10 Έλληνες διαφωνούν με τη νομιμοποίηση της κάνναβης για προσωπική χρήση

28-03-2018

Περισσότεροι από επτά στους 10 Έλληνες διαφωνούν με την νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης για προσωπική χρήση. Ωστόσο, περισσότεροι από 8 στους 10 δηλώνουν σύμφωνοι με την νομιμοποίησή της για ιατρική χρήση.

Μάλιστα, πιο θετικοί εμφανίζονται όσοι έχουν υψηλό μορφωτικό επίπεδο, ανήκουν στην μεσαία τάξη και είναι από την Θράκη. Συγκεκριμένα, ποσοστό 90,5% που δηλώνουν υπέρ της νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης για ιατρική χρήση είναι από την Θράκη ενώ τα υψηλότερα ποσοστά διαφωνίας εμφανίζει η Στερεά Ελλάδα και η Εύβοια καθώς ένας στους 4 λένε «όχι».

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της διαΝΕΟσις η οποία επαναλαμβάνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, και αποκαλύπτει μια σειρά από πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για το πώς σκέφτονται οι Έλληνες πολίτες σήμερα. Η μεγάλη πανελλαδική δημοσκόπηση διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2018. Φέτος, η έρευνα διεξήχθη για λογαριασμό της διαΝΕΟσις από την εταιρεία MRB Hellas, με πανελλαδικό δείγμα 1.250 ατόμων για καθένα από τα δύο μέρη της (και περίπου 2.500 ατόμων για μερικές κοινές ερωτήσεις) και μεθοδολογία διεξαγωγής τις τηλεφωνικές συνεντεύξεις (CATI). Από τα ευρήματα της έρευνας, μεταξύ άλλων, προέκυψε:

Σεξουαλική παρενόχληση

Στο ερώτημα πόσο εκτεταμένο θεωρείται πως είναι το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στην Ελλάδα, ποσοστό 64,2% απαντά «πολύ» και «αρκετά». Ποσοστό 26% παραδέχεται ότι έχει υποστεί σεξουαλική παρενόχληση και αυτό για ένα ποσοστό 31,8% συνέβη στο χώρο εργασίας.

Ισότητα φύλλων – εργασία

«Κατά πόσο πιστεύεται ότι στην Ελλάδα οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν τις ίδιες επαγγελματικές ευκαιρίες;». Στο συγκεκριμένο ερώτημα οι απαντήσεις είναι μοιρασμένες στα δύο, με την συντριπτική πλειονότητα (ποσοστό 94,8%) να εκτιμά ότι οι γυναίκες έχουν σήμερα όλα τα απαραίτητα προσόντα και τις δεξιότητες για να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην εργασία τους. Ωστόσο επτά στους 10 θεωρούν ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη ελευθερία, λόγω των οικογενειακών ευθυνών τους να αναλάβουν θέσεις ευθύνης στην εργασία τους.