Οδηγίες για το πασχαλινό τραπέζι από την ένωση Καταναλωτών Ελλάδας

30-03-2018

Οδηγίες «επιβίωσης» για το πασχαλινό τραπέζι εξέδωσε η Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος εφιστώντας την προσοχή των καταναλωτών σε κρέας, αυγά, σοκολατένια αυγά. Συγκεκριμένα, λίγες ημέρες πριν τα γιορτινές ημέρες και τη Μεγάλη Εβδομάδα, η Ένωση καλεί τους Έλληνες καταναλωτές, μεταξύ άλλων:

Να ελέγχουν την ημερομηνία λήξης των προϊόντων.

Να προσέχουν τα προϊόντα που βρίσκονται στις προθήκες –ψυγεία, εάν συντηρούνται στη σωστή θερμοκρασία.

 Να ελέγχουν την υγιεινή του προσωπικού του καταστήματος και την καθαριότητα αυτών, που ασχολούνται με ευπαθήπροϊόντα όπως με προϊόντα ζωικής προέλευσης κ.α.

 Να διαβάζουν προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων και εμπορευμάτων που κάτι έχουν να πουν (συστατικά, προέλευση, πλήρη επωνυμία κλπ)

 Να προσέχουν και να υπολογίζουν τις ημερομηνίες παραγωγής, διάρκειας και συντήρησης ορισμένων προϊόντων (αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, συσκευασμένα αλλαντικά, τυροκομικά κ.α.)

Να μην αγοράζουν φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής , που συνήθως είναι βλαβερά για την υγεία, ακριβά και άνοστα .

Κρέας

1.Όταν αγοράζουμε κρέας, πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανή πινακίδα και με ευδιάκριτα γράμματα η επισήμανσή του, δηλαδή το είδος του σφάγιου, η τιμή και η χώρα προέλευσης.

  1. Όλα τα σφάγια αμνοεριφίων πρέπει να προέρχονται από νόμιμες εγκαταστάσεις και να φέρουν ευδιάκριτη ωοειδή σφραγίδα που να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης του σφαγείου. Οι σφραγίδες υγείας και κατηγορίας υποδηλώνουν ότι τα σφάγια ελέγχθηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Επισημαίνουμε ότι δεν αγοράζουμε σφάγια αν δεν έχουν τις παραπάνω σφραγίδες καθώς να μην αγοράζουμε αμνοερίφια που η σφαγή τους γίνεται σε υπαίθριους χώρους, οι οποίοι δεν παρέχουν ούτε τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.

  1. Η σάρκα του κρέατος να είναι σφικτή και ελαφρώς υγρή. Η μυρωδιά να είναι ευχάριστη, χαρακτηριστική του νωπού κρέατος. Όχι οσμή αμμωνίας που φανερώνει αποσύνθεση.
  2. Το νωπό κρέας πρέπει να συντηρείται σε προθήκες ψυγεία ( 2-5 βαθμούς Κελσίου ) και να μην είναι εκτεθειμένο στα τσιγκέλια ή στους πάγκους, γιατί τα κρέατα αυτά εύκολα μολύνονται από σκόνες, έντομα κ.ά.Επίσης
  3. Ο κιμάς κόβεται στα σημεία πώλησης παρουσία του καταναλωτή.
  4. Τα έντερα πρέπει να είναι πλυμένα και καθαρισμένα χωρίς δυσάρεστες οσμές. Τα κατεψυγμένα πρέπει να είναι πακεταρισμένα, να αναγράφουν την ημερομηνία κατάψυξης, την ημερομηνία λήξης και να συντηρούνται στους -18οέως -20 C.
  5. Από όλα τα σφάγια των αμνοεριφίων πρέπει υποχρεωτικά να έχει αφαιρεθεί ο σπλήνας.

Αυγά

  1. Να είναι ωοσκοπημένα δηλαδή σε κάθε αυγό να αναγράφεται ο κωδικός αριθμός εκτροφής του παραγωγού.
  2. Να μην κουνιέται ο κρόκος.
  3. Να είναι καθαρά, όχι ραγισμένα απαλλαγμένα από εξωτερικές δυσάρεστες οσμές.
  4. Τα συσκευασμένα αυγά πρέπει να φέρουν τον αριθμό έγκρισης του ωοσκοπικού κέντρου και την ημερομηνία παραγωγής και λήξης η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 21 ημέρες από την ημέρα της ωοτοκίας. Επίσης πρέπει να αναγράφεται στη συσκευασία η κατηγορία του αυγού. Τέλος πρέπει να αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία με την διεύθυνση του παραγωγού ή το εμπορικό σήμα της επιχείρησης

Σοκολατένια αυγά

Τα σοκολατένια αυγά και τα άλλα είδη σοκολατοποιίας πρέπει να έχουν ετικέτα που να αναγράφεται η σύνθεσή τους καθώς και η ημερομηνία λήξης τους. Επίσης ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των αυγών γιατί αν αποτελείται από μικρά παιχνίδια, αυτά μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμό ή και πνιγμό σε παιδιά μικρής ηλικίας.