Εργασία: Ο όροφος που δουλεύουμε επηρεάζει τις αποφάσεις μας

19-04-2018

Είναι σίγουρα κάτι που δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε. Πως οι αποφάσεις μας στην δουλειά μπορούν να επηρεαστούν από τον όροφο στον οποίο εργαζόμαστε. Κι όμως. Αυτό ισχύει σύμφωνα με μια νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων.

Αφού έκαναν μια σειρά πειραμάτων, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι στις Ηνωμένες Πολιτείες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Σίνα Εστέκι, παρατήρησαν ότι τα άτομα που εργάζονταν στους υψηλότερους ορόφους ενός κτιρίου ήταν διαθέσιμοι να πάρουν και μεγαλύτερα οικονομικά ρίσκα.

Στην πιλοτική μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για πάνω από 3.000 αμοιβαία κεφάλαια που αναλογούσαν σε πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μελέτη συσχέτισε τη διακύμανση της απόδοσης κάθε κεφαλαίου με τον όροφο που βρίσκεται η έδρα της εταιρείας (από τον πρώτο έως τον 96ο) και διαπιστώθηκε ότι όσο αύξανε ο όροφος, τόσο αύξανε και η μεταβλητότητα των αποδόσεων του αμοιβαίου κεφαλαίου. Αυτό σύμφωνα με τους επιστήμονες υποδηλώνει λιγότερο συντηρητική επενδυτική πολιτική, αλλά αντίθετα πιο επιθετικές και ριψοκίνδυνες αποφάσεις, οι οποίες άλλοτε φέρνουν μεγαλύτερα κέρδη και άλλοτε μεγαλύτερες ζημιές.

Στη συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να πάρουν αποφάσεις μέσα σε ένα γυάλινο αν

ελκυστήρα ενός ψηλού κτιρίου, ο οποίος είτε ανέβαινε είτε κατέβαινε. Όσοι ανέβαιναν στον 72ο όροφο, ήταν πιο διατεθειμένοι να «ποντάρουν» μεγαλύτερα ποσά, σε σχέση με όσους κατέβαιναν στο ισόγειο.

Σε ένα άλλο πείραμα, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να πάρουν δέκα αποφάσεις με ποικίλους βαθμούς κινδύνου, είτε όταν βρίσκονταν στο ισόγειο, είτε στον τρίτο όροφο. Διαπιστώθηκε ότι ακόμη και αυτή η μικρή διαφορά ύψους ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει πιο ριψοκίνδυνη συμπεριφορά σε όσους βρίσκονταν στον τρίτο όροφο.

Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Consumer Psychology.

Αν και η μελέτη εστίασε σε αποφάσεις επενδυτικής και γενικότερα οικονομικής φύσης, οι ερευνητές θεωρούν πιθανό -και πιστεύουν ότι θα το επιβεβαιώσουν με μελλοντικές μελέτες- ότι το ύψος επηρεάζει γενικότερα τις αποφάσεις και άλλων επαγγελματιών, όπως δικηγόρων και γιατρών, οι οποίοι επίσης μπορεί να παίρνουν πιο ριψοκίνδυνες αποφάσεις, αν το γραφείο τους βρίσκεται σε κάποιο ρετιρέ.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, «αυτό μπορεί να αποβεί ανησυχητικό για τους καταναλωτές, οι οποίοι εξαρτώνται από πληρωμένους ειδικούς για να κάνουν ορθολογικές επιλογές».

Από την άλλη, διαπιστώθηκε ότι όταν κάποιος επαγγελματίας πληροφορείται σχετικά με την υποσυνείδητη επιρροή που μπορεί να ασκήσει το ύψος του γραφείου του στις αποφάσεις του, τείνει να γίνεται λιγότερο ριψοκίνδυνος και πιο αντικειμενικός. Επίσης, η επιρροή του ύψους είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, αν το γραφείο βρίσκεται μεν σε ψηλό όροφο, αλλά δεν έχει καμία θέα.