Θανάσης Δρίτσας στο healthview.gr: Πολύ γνωστή η σχέση καπνίσματος – εγκεφαλικού επεισοδίου…

22-04-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

Πολύ θόρυβο έκανε μία μελέτη για τη σχέση καπνίσματος – πρόωρης εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου, η οποία είδε χθες, Σάββατο 21 Απριλίου, το φως της δημοσιότητας στα ελληνικά ΜΜΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Τζανίνα Μαρκιντάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Stroke» (Εγκεφαλικό) της American Heart Association, μελέτησαν 615 άνδρες ηλικίας 15 έως 49 ετών που είχαν πάθει εγκεφαλικό μέσα την προηγούμενη τριετία, καθώς και 530 υγιείς συνομηλίκους για λόγους σύγκρισης.

Διαπιστώθηκε ότι οι καπνιστές ήταν κατά μέσο όρο 88% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους μη καπνιστές. Όσοι κάπνιζαν έως δέκα τσιγάρα τη μέρα, ήταν 46% πιθανότερο να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με όσους δεν κάπνιζαν καθόλου. Αλλά όσοι κάπνιζαν πάνω από δύο πακέτα τη μέρα, είχαν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα για εγκεφαλικό σε σχέση με τους μη καπνιστές.

Οι ερευνητές, λοιπόν, διαπίστωσαν μία στατιστική συσχέτιση μεταξύ των δύο μεταβλητών…

Για την ενδεχόμενη αξία της εν λόγω μελέτης ζητήσαμε τη γνώμη του διακεκριμένου, αναπληρωτή διευθυντή καρδιολόγου του Ωνασείου Καρδιολογικού Κέντρου (ΩΚΚ), Θανάση Δρίτσα, ο οποίος μας εξηγεί τα εξής:

«Η μελέτη δεν κομίζει τίποτε ιδιαίτερα φρέσκο. Είναι γνωστό ότι η σχετικά πρώιμη αθηρωματική νόσος (είτε αγγειακά εγκεφαλικά είτε στεφανιαία νόσος είτε περιφερική αγγειοπάθεια) σχετίζεται πολύ συχνά με κάπνισμα, ως κύριο παράγοντα κινδύνου, ιδιαίτερα στους άνδρες.

Για τις γυναίκες δεν έχουμε τόσο μεγάλες μελέτες, διότι μέχρι σήμερα κάπνιζαν λιγότερο από τους άνδρες, αλλά φαίνεται ότι η γενικότερη τάση είναι ότι νέοι οι άνδρες, σήμερα, τείνουν να καπνίζουν λιγότερο, ενώ οι νέες γυναίκες τείνουν να αυξάνουν τη συχνότητα που καπνίζουν.

Επίσης, θα πρέπει να ξέρουμε στη μελέτη αυτή αν συνυπήρχαν και άλλοι παράγοντες κινδύνου (στην ομάδα που έπαθε αγγειακό εγκεφαλικό σε σχέση με την ομάδα ελέγχου των μη καπνιστών υγιών), εκτός από το κάπνισμα, όπως αν είχαν υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη, παχυσαρκία, οικογενειακό ιστορικό αθηρωματικής νόσου, βαθμό φυσικής δραστηριότητας».

Ο Θανάσης Δρίτσας συνεχίζει: «Εδώ οι ερευνητές πήραν μια ομάδα που όλοι είχαν πάθει αγγειακό εγκεφαλικό, σε σχέση με μια ομάδα που δεν είχε πάθει, όμως η συχνότητα των αγγειακών εγκεφαλικών πριν από τα 50 δεν είναι τόσο μεγάλη στον γενικό πληθυσμό.

Δεν προσκομίζει κάτι ιδιαίτερο η μελέτη αυτή, είναι γνωστό ότι η πρώιμη αθηρωματική νόσος είναι πολύ συχνότερη σε βαρείς καπνιστές. Αν κάποιος είναι βαρύς καπνιστής φέρνει πολλά χρόνια νωρίτερα την αθηρωματική νόσο, αν δεν καπνιζε το πιθανότερο ήταν  να το πάθαινε πολύ αργότερα».