Φλεγμονώδης αρθρίτιδα: Το 30% των ασθενών ανταποκρίνονται στην θεραπεία

02-05-2018

Η διαχείριση των ασθενών με χρόνια φλεγμονώδη αρθρίτιδα που δεν ανταποκρίνονται καλά στη θεραπεία απασχολεί πλέον τους ειδικούς, καθώς πρόκειται για μια μεγάλη κατηγορία ασθενών που μέχρι σήμερα δεν έτυχε του ανάλογου ενδιαφέροντος- τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρείας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), Παναγιώτης Τρόντζας, η κατηγορία αυτή των ασθενών που με την ενδεδειγμένη θεραπεία αντιμετωπίζουν σ’ ένα βαθμό το πρόβλημά τους χωρίς, όμως, να γίνονται απολύτως καλά, υπολογίζεται περίπου στο 30%.

Παρά την τεράστια πρόοδο των τελευταίων χρόνων παραμένουν αναπάντητα αρκετά επιστημονικά ερωτήματα για τον καλύτερο χειρισμό των ρευματοπαθών, τονίζει ο κ. Τρόντζας. Προσθέτει ότι αν και δίνεται έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπευτική παρέμβαση, χάνεται πολύτιμος χρόνος στους περισσότερους ασθενείς με αρθρίτιδα μέχρι να λάβουν το φάρμακο που τους ταιριάζει. Έτσι το επόμενο βήμα είναι η εξατομικευμένη προσέγγιση και γι αυτό μελετάται η δημιουργία πιλοτικής υπηρεσίας υποστήριξης της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών στο πλαίσιο της Γ΄ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του ΕΚΠΑ στο Νοσοκομείο «Η Σωτηρία», όπου ήδη λειτουργεί Ρευματολογικό Κέντρο και το οποίο παρέχει εξειδικευμένη ρευματολογική φροντίδα στους ασθενείς.

Μάλιστα ο κ. Τρόνζας υπογραμμίζει ότι «στην Ελλάδα δεν υπάρχει ασθενής που να μην λαμβάνει την θεραπεία του και μιλάμε για θεραπείες υψηλού κόστους», το πρόβλημα είναι ο μικρός αριθμός ρευματολόγων που υπάρχουν στο ΕΣΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Τρόντζα η ΕΠΕΜΥ αναλαμβάνει μεταξύ άλλων πρωτοβουλίες εκπαιδευτικού και ερευνητικού χαρακτήρα και στο πλαίσιο αυτό η νέα υπηρεσία που σχεδιάζεται και αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον επόμενο χρόνο, θα επικεντρωθεί στην κατηγορία των ασθενών που ανταποκρίνονται μερικώς στην θεραπεία, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, χρειάζονται τεκμηριωμένες απαντήσεις σε ερωτήματα, όπως μεταξύ άλλων ποιό φάρμακο ταιριάζει σε ποιόν ασθενή, ποιος είναι ο ακριβής ορισμός της ύφεσης στα διάφορα νοσήματα, πόσο διαρκεί η θεραπεία, πως μπορεί να βελτιωθεί η συμμόρφωση των ασθενών στη θεραπεία.

«Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε εξατομίκευση σε κάθε περίπτωση», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΠΕΜΥ, Παναγιώτης Τρόντζας. «Στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ομάδα επαγγελματιών υγείας (ρευματολόγοι, ψυχολόγοι, φυσικοθεραπευτές) που να ερευνήσουν τις αιτίες της μη καλής θεραπευτικής απάντησης, αλλά και να εξατομικεύσουν τη συνολική θεραπεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε χρόνιου ασθενή».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Καφές: Μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονώδους αρθρίτιδας στους άνδρες