Γρηγόρης Λεοντόπουλος: Εγγύηση για τη νομιμότητα και την προσβασιμότητα τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ – Στα 100 εκατ. ευρώ η εξοικονόμηση πόρων για τα ΦΥΚ

11-05-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Εάν η διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) “επιστρέψει” στα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, τότε δεν θα υπάρχουν από τον ερχόμενο Ιούνιο ΦΥΚ στη χώρα, γιατί θα έχουν οργιάσει οι παράλληλες εξαγωγές τους! Η εξοικονόμηση την οποία απολαμβάνει ο ΕΟΠΥΥ, με το ισχύον σύστημα χορήγησης των ΦΥΚ, φθάνει τα 100 εκατ. ευρώ ετησίως.

Αυτό δηλώνει την Παρασκευή 11 Μαϊου στο healthview.gr ο εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) στο Δ.Σ. του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) Γρηγόρης Λεοντόπουλος, ο οποίος συμπληρώνει επίσης το εξής:

“Η χορήγηση των ΦΥΚ από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ αποτελεί εγγύηση για τη νομιμότητα των διαδικασιών, καθώς οι φαρμακοποιοί του ΕΟΠΥΥ ζητούν τα βιβλιάρια των ασφαλισμένων για να χορηγήσουν τα φάρμακα, ενώ αποτελεί επίσης εγγύηση για την προσβασιμότητα εκ μέρους των ασθενών και των ασφαλισμένων στις πολύ ακριβές αυτές φαρμακευτικές θεραπείες. Εξάλλου, τα κουπόνια των ΦΥΚ ακυρώνονται με την χορήγησή τους στους ασφαλισμένους από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και έτσι, ούτε δύο φορές μπορούν τα ΦΥΚ να συνταγογραφηθούν ούτε δύο φορές μπορούν να ‘χορηγούνται’…”.

Υπενθυμίζεται ότι, από το πρωί της Πέμπτης 10 Μαϊου, έχουν δει το φως της δημοσιότητας δημοσιεύματα του Τύπου και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ, τα οποία προβάλλουν την… “αναγκαιότητα” τα ΦΥΚ να πάψουν να χορηγούνται από τα φαρμακεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ της χώρας μας και τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, για να “επιστρέψουν” στην αποκλειστική διάθεσή τους από τα ιδιωτικά φαρμακεία της χώρας μας, με ό,τι συνεπάγεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο για την βαριά οικονομική επιβάρυνση και των ασφαλισμένων και του ιδίου του ΕΟΠΥΥ.