Ικανοποίηση από τους γενικούς γιατρούς για τις αλλαγές στις συμβάσεις με τους οικογενειακούς γιατρούς – Τι ανακοίνωσε ο Ανδρέας Ξανθός σε σύσκεψη, την Πέμπτη

12-07-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Με έκδηλη ικανοποίηση για το “σημείο ισορροπίας”, το οποίο επετεύχθη την Πέμπτη 12 Ιουλίου μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και των εκπροσώπων των γενικών γιατρών της χώρας μας, σχετικά με το περιεχόμενο των νέων συμβάσεων με τους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), υποδέχονται οι εκπρόσωποι των γενικών γιατρών το ιδιαιτέρως παραγωγικό αποτέλεσμα της σύσκεψης των δύο μερών, η οποία πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Την έκδηλη αυτή ικανοποίηση για τη νέα εξέλιξη εκφράζει το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου στο healthview.gr ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής Ιατρικής (ΕΛΛΕΓΕΙΑ) Ευάγγελος Φραγκούλης, ο οποίος εκτιμά, μάλιστα, ότι “τώρα θα υπάρξει ικανός αριθμός συναδέλφων οι οποίοι θα προστρέξουν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ!”.

Για το περιεχόμενο της νέας συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης 12 Ιουλίου την εξής αναλυτική ανακοίνωση:

“Την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε τροποποίηση της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τους γενικούς γιατρούς, τους παθολόγους και τους παιδιάτρους ανακοίνωσε ο υπουργός, Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε με την Ελληνική Εταιρεία Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ) παρουσία του αναπληρωτή γενικού γραμματέα για την ΠΦΥ, Σταμάτη Βαρδαρού και του αντιπροέδρου του ΕΟΠΥΥ, Τάκη Γεωργακόπουλου.

Ο Α. Ξανθός αφού επεσήμανε πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θεωρεί στρατηγικής σημασίας τη μεταρρύθμιση για την ΠΦΥ, τόνισε ότι παρά τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, υπάρχει περιθώριο συνεννόησης έτσι ώστε το νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας να είναι βιώσιμο και να εξυπηρετεί τους πολίτες αλλά και τους γιατρούς τόσο στους γιατρούς που υπηρετούν στις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) όσο και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τη νέα σύμβαση του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες γιατρούς,  το Υπουργείο θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογές με στόχο το σύστημα να είναι πιο λειτουργικό και πιο «ελκυστικό» για τους ελευθεροεπαγγελματίες που θα κληθούν να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις μέχρι τις 30 Ιουλίου προκειμένου να συμβληθούν με τον Οργανισμό.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

  • Αμοιβή των γιατρών από τους ασθενείς που εξετάζονται εκτός του προβλεπόμενου 4ωρου ημερησίως.
  • Άρση του περιορισμού υποχρεωτικής εξέτασης όλες τις μέρες του 5μερου με την προϋπόθεση ότι τηρείται το υποχρεωτικό 20ωρο εβδομαδιαίως.
  • Στις συμβατικές υποχρεώσεις του γιατρού δεν συμπεριλαμβάνονται οι κατ’ οίκον επισκέψεις
  • Οι επισκέψεις που θα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της 4ωρης απασχόλησης των γιατρών δεν θα υπερβαίνουν τις 16 ημερησίως.

Την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Υγείας σε συνεννόηση με τον ΕΟΠΥΥ θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες αλλαγές στην προτεινόμενη σύμβαση για τους οικογενειακούς γιατρούς”.