Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών θεωρεί ως συνταγματική τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου και έργου σε αορίστου χρόνου…

13-07-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Χωρίς να δίνει περαιτέρω εξηγήσεις και διευκρινίσεις, χωρίς τη σχετική, απαραίτητη τεκμηρίωση, το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ) Υγειονομικών θεωρεί, σε ανάρτησή του στο ygeionomikoi.gr, ότι είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα η μετετροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου και συμβάσεων έργου σε… αορίστου χρόνου, εάν αυτές καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες!

Συγκεκριμένα, το ΜΕΤΑ Υγειονομικών ισχυρίζεται μεταξύ άλλων τα εξής σχετικά:

“Το Σύνταγμα απαγορεύει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού ή την παράταση συμβάσεων για την κάλυψη των πάγιων αναγκών των υπηρεσιών του Δημοσίου, οι οποίες πρέπει να γίνονται με μόνιμο προσωπικό. Η πρακτική όμως που ακολουθείται είναι διαφορετική: η συντριπτική πλειονότητα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου στην καθαριότητα, στη φύλαξη και στην εστίαση ή των επικουρικών και αναπληρωτών που συνάπτονται στο Δημόσιο, στα νοσοκομεία, στους ΟΤΑ και στην παιδεία, είναι συμβάσεις όχι για πρόσκαιρες ανάγκες, αλλά για πάγιες και διαρκείς.

Αντισυνταγματικό είναι αυτό και όχι η «διόρθωση» της παρανομίας και της αδικίας. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά δικαστήρια αναγνωρίζουν αυτή την παρανομία και αδικία, αποφασίζουν την μετατροπή αυτών των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και υποχρεώνουν τη Διοίκηση να συμμορφωθεί.

Θεωρούμε ότι τα συνδικάτα, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, οφείλουν να θέσουν ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα την οργάνωση και το συντονισμό των αγώνων για τη μόνιμη και σταθερή εργασία, που περνά μέσα από την άμεση μετατροπή των υπαρχουσών συμβάσεων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, την επαναπρόσληψη απολυμένων συναδέλφων, και να πάψουν να αναμασούν την κυβερνητική, εργοδοτική και νεοφιλελεύθερη «καραμέλα», ότι αυτό είναι αντισυνταγματικό ή δικαίωμα του εργοδότη”…