Ο star-ακαδημαικός και ο σορτάκιας-ακτιβιστής, στους πιο ισχυρούς ανθρώπους του φαρμάκου

Φάρμακα
26-12-2016

Παρουσιάζοντας αρχικά τις 6 γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη φαρμακοβιομηχανία και τη βιοτεχνολογία  «Η Hillary και άλλες 5 πιο ισχυρές γυναίκες στο χώρο του φαρμάκου», ήρθε η σειρά των ανδρών για να ολοκληρωθεί το αφιέρωμα του Healthview στις πιο «επιδραστικές» προσωπικότητες του χώρου.

Υπενθυμίζουμε ότι τη λίστα των πιο σημαντικών προσωπικοτήτων την έχει καταρτίσει το site βιοτεχνολογίας Fierce Biotech με κριτήριο τις προκλήσεις επιτυχίας/ αποτυχίας που αντιμετωπίζει η κάθε προσωπικότητα από αυτές οι συνέπειες των οποίων επηρεάζουν όχι μόνο την επιχείρησή τους αλλά και την πορεία του κλάδου.

Διευκρινίζεται ότι οι πιο «σημαντικοί» δεν σημαίνει αναγκαστικά και οι πιο «καινοτόμοι» ή οι πιο «επιτυχημένοι» ή ακόμα και οι πιο «αξιοθαύμαστοι» Οι αποτυχίες συχνά αλλάζουν το τοπίο, περισσότερο από τις επιτυχίες, όπως μερικά μέλη αυτής της λίστας μπορούν να το επιβεβαιώσουν.

 

 Jay Bradner «ο star ακαδημαϊκός»  (πρόεδρος του Novartis Institute  biomedical research)

Η πορεία του Jay Bradner είναι χαρακτηριστική αφού το 2010 που εργαζόταν ακόμα ως αιματολόγος στο Dana-Farber Cancer Institute και ήταν στο αρχικό στάδιο της ανακάλυψης μιας νέας θεραπείας ενός είδους καρκίνου, αντί να κάνει μία επιστημονική ανακοίνωση και να αναζητήσει χρηματοδότηση από κάποια εταιρεία προχωρώντας σε μια συμφωνία που θα του απέφερε κέρδη ο κος Bradner αποφάσισε να μην ακολουθήσει την πεπατημένη.  Αντιθέτως βγήκε μίλησε στον κόσμο για την ανακάλυψή του και προσφέρθηκε να μοιρασθεί τις γνώσεις του με οποιοδήποτε από τη βιομηχανία ή από την ακαδημαϊκή κοινότητα θα έδειχνε ενδιαφέρον και θα μπορούσαν ενώνοντας τις δυνάμεις τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της θεραπείας.  Αυτό έκανε πολλά βλέμματα από όλο τον κόσμο να στραφούν πάνω του. Έτσι έγινε, ο άνθρωπος-σύμβολο του κινήματος της «ανοιχτής επιστήμης». Στη συνέχεια εξέπληξε πολλούς όταν η Novartis ανακοίνωσε ότι αυτός θα ηγείτο του τομέα βιοτεχνολογίας της εταιρείας υπεύθυνος για 6.000 άτομα επιστημονικό προσωπικό και ετήσιο  budget 10 δις. Η έκπληξη ήταν δικαιολογημένη εάν σκεφτεί κανείς, ότι η εταιρεία έχει χτίσει τη φήμη της με φάρμακα που έχουν ανακαλυφθεί με τον παραδοσιακό τρόπο και φυσικά χωρίς να μοιράζεται τα μυστικά της.

Παραμένει γρίφος πως ο κος Bradner θα βγει αλώβητος από τη μετάβαση από την ακαδημαϊκή κοινότητα στη βιομηχανία και θα πως θα κάνει στην πράξη τις ιδέες του ότι η φαρμακευτική αγορά και η επιστήμη μπορούν να συνυπάρξουν ωφελώντας τόσο τους επενδυτές όσο και τους ασθενείς.

Kurt Graves «ο mister ITCA-650» (Πρόεδρος της Intarcia)

Ο Kurt Graves έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην μέχρι τώρα επιτυχία της Intarcia με την απόφασή του να μην εισάγει την εταιρεία στο χρηματιστήριο και να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη του συσκευής ΙΤCA-650 που φαίνεται ότι σύντομα θα πάρει την έγκριση από το FDA.  Με το ITCA-650 που είναι σε μέγεθος σπίρτοξυλου χορηγούνται τα αντιδιαβητικά  φάρμακα  της AstraZeneca για τον έλεγχο της γλυκόζης στο αίμα. Το μεγάλο πλεονέκτημα της ετήσιας αντικατάστασης της συσκευής την καθιστά πιο δημοφιλή και εμπορική από αντίστοιχες συσκευές κάνοντας και άλλες εταιρείες όπως η Novartis και η Otsuka  αλλά και άλλες να βλέπουν στο χώρο των ιατρικών συσκευών ένα νέο πεδίο δράσης και ανάπτυξης.

Και ενώ οι εξελίξεις σχετικά με το ITCA-65O φαίνονται ελπιδοφόρες αναμένεται να αποδειχθεί εάν η συνεργασία που έκανε ο κος Graves με τη γερμανική Numab στον τομέα της παχυσαρκίας και των αυτόαναοσων νοσημάτων αποβεί το ίδιο επωφελής.

Scott Huennekens  «ο κος με τις γερές πλάτες» (Πρόεδρος της Verb Surgical)

Ο Scott Huennekens έχει υπάρξει επιτυχημένο στέλεχος στο χώρο των ιατρικών συσκευών για πολλά χρόνια και τώρα καλείται να ηγηθεί της Verb Surgical  μίας εταιρείας που δημιουργήθηκε από κοινού από την Google life sciences και την Johnson and JohnsonEίναι  λογικό οι προσδοκίες να είναι υψηλές και φυσικά το Budget (παρόλο που δεν είναι γνωστό) ανάλογο του μεγέθους των δύο εταιρειών.  Η Verb Surgical επικεντρώνεται στις ρομποτικές εγχειρήσεις και στην δημιουργία ιατρικών εξαρτημάτων για χειρουργούς και σύμφωνα με τον Huennekens η συνεργασία αυτών των δύο μεγάλων εταιρειών κολοσσών, μπορεί να βοηθήσει πολύ στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών που θα συμβάλλουν στην βελτίωση των συνθηκών φροντίδας των ασθενών.

John Milligan «ο συνεχιστής» (Πρόεδρος της Gilead)

Τα τελευταία χρόνια η Gilead έχει καταφέρει τεράστιες επιτυχίες με την αξία της να αυξάνεται 400% από το 2010 και τα έσοδα της πέρυσι να φτάνουν τα 32 δις. Οι λόγοι για αυτό βρίσκονται κυρίως στο γεγονός ότι η εταιρεία αποτελεί κολοσσό στην θεραπεία της ηπατίτιδας C αλλά και στο ότι λειτουργούσε υπό την καθοδήγηση του John Martin o οποίος με την βοήθεια του Milligan κατάφερε να κάνει την εταιρεία αυτό που είναι σήμερα. Τώρα ο John Martin προβιβάζεται  σε chairman executive  και ο Milligan καλείται να βαδίσει στα χνάρια του με τις προσδοκίες να είναι ακόμη πιο υψηλές και τους επενδυτές να περιμένουν ανάλογες επιτυχίες.

Michael Pearson «ο μετανοημένος» (Πρόεδρος της Valeant)

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια  η Valeant υπό την καθοδήγηση του Pearson φαινόταν  ιδιαίτερα αξιόμαχη εταιρεία. H αξία των μετοχών της στη Wall Street έφερνε στους επενδυτές ρίγη ικανοποίησης και το μέλλον της προδιαγραφόταν ευοίωνο. Μέχρι που το προηγούμενο καλοκαίρι   έγιναν κάποιες αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων. Το θέμα πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας μετά και από την περιβόητη αύξηση 5000% της τιμής του Daraprim από τον Martin Skhreli. Μέχρι και η  Hlillary Klinton με τουιτ της, παρενέβη και υποσχέθηκε να πατάξει της άδικες αυξήσεις στις τιμές, πράγμα που τρόμαξε ακόμα περισσότερο τους επενδυτές της Valeant οι οποίοι είχαν ήδη αρχίσει να αποθαρρύνονται. Σήμερα, ο κος Pearson μετά από δίμηνη άδεια ανέλαβε και πάλι τα ηνία και αφού παραδέχτηκε λάθη της εταιρείας στη τιμολογιακή πολιτική υποσχέθηκε να σταματήσουν οι αυξήσεις και να βελτιώσει την σχέση της εταιρείας με τους επενδυτές, τους καταναλωτές και την κυβέρνηση.

Martin Shkreli «ο αντιπαθητικός» (Πρώην Πρόεδος της Τurring Pharmaceuticals)

O Martin Shkreli είναι ο πρώην πρόεδρος της Turring Pharmaceuticals, γνωστός για την αύξηση της τιμής του  φαρμάκου (Daraprim) 5000%, που προκάλεσε σάλο και τον έφερε στο κέντρο της δημοσιότητας. Ο ίδιος έγινε ένα από τα πιο αντιπαθητικά πρόσωπα του τομέα της φαρμακοβιομηχανίας στο κοινό και μάλιστα παραπέμφθηκε σε δίκη και καταδικάστηκε . Η πράξη του όμως και κυρίως η ανάδειξή της άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου και έβαλε στο στόχαστρο και άλλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες είχαν προχωρήσει σε αυξήσεις τιμών των σκευασμάτων τους. Μάλιστα  για κάποιες από αυτές, ήρθε η δική τους σειρά να απολογηθούν και να δικαιολογήσουν τις «δικές τους μικρές και μεγάλες αυξήσεις».

Simon Stevens “ο μεταρρυθμιστής” Πρόεδρος του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Αγγλίας

Όταν ο Stevens ανέλαβε τα ηνία του ΝΗS τον Απρίλιο του 2014 ήρθε αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα που περιλάμβαναν τις αποτυχημένες προσπάθειες να ψηφιοποιηθούν τα μητρώα των ασθενών στην Μεγάλη Βρετανία πράγμα που κόστιζε σχεδόν 10 δις. Παράλληλα το ΝΗΣ χρειαζόταν να εξοικονομήσει πάρα πολλά χρήματα έτσι ώστε να συνέχισε να δουλεύει επαρκώς χωρίς παραπάνω φόρους. Ο Stevens, ο οποίος προέρχεται από μία μεγάλη καριέρα σε πολιτικό, κυβερνητικό και ιδιωτικό τομέα, έχοντας ξεκινήσει ως οικονομικός αναλυτής στην Γουιάνα και έχοντας διατελέσει σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα υγείας στα τέλη της δεκαετίας του 90 και στις αρχές του 2000, υποσχέθηκε ότι με τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν το ΝΗΣ θα καταφέρει να εξοικονομήσει τουλάχιστον 22 δις μέχρι το τέλος του 2020. Το εγχείρημα του,  δύσκολο αντικειμενικά φαίνεται ότι ενδεχομένως μπορεί να προχωρήσει μετά από τις δυνητικά επικερδείς συμφωνίες με μεγάλους παίκτες του χώρου. Όπως δήλωσε εξάλλου ο κος Stevens στο τελευταίο World Εconomic Forum, τα κέρδη στον χώρο της υγείας τα επόμενα χρόνια, δε θα έρθουν από κάποιες θαυματουργές θεραπείες, αλλά από τον συνδυασμό διαφόρων καινοτομιών, σε τομείς όπως αυτός της βιοτεχνολογίας, της ασύρματης επικοινωνίας και των εξελίξεων στην τεχνητή νοημοσύνη.

Andrew Left «ο σορτάκιας- ακτιβιστής» Ιδρυτής της Citron Research

Ο γνωστός «σορτάκιας» του χρηματιστηρίου  Andrew Left και ιδρυτής της Citron Research άναψε μια από τις μεγαλύτερες φωτιές στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας  το φθινόπωρο του 2015 με μια έρευνα που είχε τίτλο: Είναι η Valeant, η  νέα Εnron της φαρμακοβιομηχανίας»; Στην έρευνα αυτή ο Left παραλλήλιζε τη Valeant με τον ενεργειακό κολοσσό  Εnron που οδηγήθηκε σε πτώχευση μετά το οικονομικό σκάνδαλο για τις αμφιλεγόμενες λογιστικές  πρακτικές το 2001.

Στην έρευνα του ο Left, με λεπτομερή στοιχεία κατηγορεί την Valeant, για παράνομες πρακτικές που τις απέφεραν παρανομα έσοδα σε συνεργασία με μία θυγατρική της που ονομαζόταν Philidor. Η Valeant προσπάθησε αρχικά να αρνηθεί τις κατηγορίες όμως τελικά διέκοψε την συνεργασία με την Philidor και ενώ οι αποκαλύψεις των δημοσιογράφων έρχονταν η μία μετά την άλλη η  μετοχή της κατακρημνίστηκε.

Ο επόμενος στόχος του Left ήταν η καναδική Mallinckrodt ($MNK) με ακόμη πιο «βρώμικη» τιμολογιακή τακτική αφού όπως αποκάλυψε στην έρευνα του είχε αυξήσει κατά 2.000% ένα φάρμακο για παιδική επιληψία. Η συνέχεια αναμενόμενη με τη μετοχή της εταιρείας να πέφτει 26% την ίδια μέρα των αποκαλύψεων.

Ο Left εξακολουθεί να έχει στο στόχαστρο τις φαρμακευτικές εταιρείες, θεωρώντας όπως έχει πει  στη «The Wall Street Journal», ότι οι εταιρείες τείνουν να είναι μυστικοπαθείς και κάποιες από αυτές να κάνουν κατάχρηση της θέσης τους στην αγορά αν και το τελευταίο καιρό έχει στρέψει το ενδιαφέρον και στο χώρο των ενεργειακών ποτών.

John Oyler “ο κινέζος” Συνιδρυτής και πρόεδρος της BeiGene

Ο John Oyler ξεκίνησε την εταιρεία BeiGene με τον φίλο του και βιοχημικό Xiaodong Wang στην Κίνα το 2009 προσπαθώντας να διεισδύσει στο χώρο της βιοτεχνολογίας όπου την πρωτοκαθεδρία τότε είχαν η WuXi PharmaTech η  ShangPharma και η Bioduro.

Σήμερα η BeiGene απασχολεί 215 ανθρώπους με ένα κεφάλαιο που φτάνει τα 170 εκατομμύρια δολάρια εστιασμένα στην έρευνα και την ανάπτυξη. Παράλληλα έχει υπογράψει συνεργασίες με άλλες μεγάλες φαρμακευτικές και έχει αναπτύξει χρήσιμες θεραπείες για την αντιμετώπιση του καρκίνου ακολουθώντας κατά πόδας τη Johnson & Johnson’s και τη Merck.

Ian Read “το έξυπνο πουλί …” (Πρόεδρος της Pfizer)

Ο CEO της Pfizer έκανε το μεγάλο βήμα το 2012. Υπό την προεδρία του, η εταιρεία, πούλησε το 2012 τον κλάδο παιδικών τροφίμων στη Nestle αντί 11,9 δισ. Δολαρίων και προετοίμασε το δρόμο για να ξεφορτωθεί λίγο αργότερα τη μονάδα κτηνιατρικών φαρμάκων που διέθετε. Πέρυσι πέτυχε την μεγαλύτερη συμφωνία στο χώρο της φαρμακοβιομηχανίας ύψους 160 δις δολαρίων, όταν αγόρασε την Allergan Ιnc. την ειδικευόμενη σε οφθαλμολογικά φάρμακα και προϊόντα ομορφιάς. Σημειωτέον ότι η Allegran είναι η εταιρεία που παρασκευάζει το διάσημο Botox και οι μνηστήρες που την ορέγονταν ήταν αρκετοί.

Η συναλλαγή ήταν με τέτοιο τρόπο δομημένη ώστε η Allergan, που έχει ως έδρα της το Δουβλίνο, τεχνικά να εξαγοράζει το μεγαλύτερο εταίρο της, μια κίνηση που θα διευκόλυνε την Pfizer να μεταφέρει τη φορολογική της έδρα σε μια χώρα χαμηλότερου κόστους με ευεργετικές φοροαπαλαγές για την εταιρεία.

 Η φαρμακοβιομηχανία περιμένε με κομμένη την ανάσα τι θα κάνει ο Read και κάποιοι ετοιμάζονταν να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, αφού εάν το σχέδιο πετύχαινε θα είχαμε τη μεγαλύτερη υπόθεση φοροαποφυγής στα αμερικανικά χρονικά. Τελικά λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις των “Panama Papers”,  και μετά από παρέμβαση του Μπάρακ Ομπάμα, οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν επίσημα ότι ακυρώνουν τη μεταξύ τους συμφωνία 6/4/16. Μία εξέλιξη που θεωρήθηκε νίκη της πρωτοβουλίας του Μπάρακ Ομπάμα να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων που γίνονται με σκοπό τη φοροαποφυγή.

Jeffrey Shuren «ο κος γρήγορος» (Γενικός διευθυντής του τομέα ιατρικών συσκευών του FDA)

O Jeffrey Shuren είναι γενικός διευθυντής του τομέα ιατρικών συσκευών του  FDA από την αρχή του 2010. Πριν από αυτόν η νομοθεσία και οι κανονισμοί προκαλούσαν προβλήματα και καθυστερήσεις στην έγκριση φραμακευτικών και ιατρικών συσκευών. Ο Shuren πέτυχε με τα λόγια του και κυρίως με τις πράξεις του κερδίσει το σεβασμό και την εκτίμηση των εταιρειών και κυρίως να επιταχύνει τις διαδικασίες των εγκρίσεων ειδικά αυτών που θεωρούνταν επαναστατικές. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πλέον επί των ημερών του, χρειάζονται 209 μέρες για να εγκριθεί μία συσκευή, ενώ το 2015 χρειάζονταν 252 και το 2009 352.

Andrew Thompson «ο Μονόκερως» (Πρόεδρος της Proteus Digital Health)

Εδώ και 15 χρόνια ο Andrew Thompson συνιδρυτής και πρόεδρος της  Proteus Digital Health μιας νευφυούς εταιρείας, (start-up companies)  αξίας πάνω από ένα δις δολάρια, «unicorn» (μονόκερως), όπως λέγονται οι συγκεκριμένες εταιρείες αυτού του μεγέθους, στο σύγχρονο λεξικό της επιχειρηματικότητας.  Η Proteus δεν ξεχωρίζει μόνο για το ότι είναι μία «unicorn» εταιρεία. Οι νέες τεχνολογίες που φέρνει στον χώρο υπόσχονται να βοηθήσουν τους ασθενείς που νοσούν ψυχικά να παίρνουν τα φάρμακα τους όσο τακτικά πρέπει και να προσέχουν την δοσολογία, κάτι που όπως καλά γνωρίζουν αυτοί που ασχολούνται με το χώρο της ψυχικής υγείας είναι και το μεγάλο ζητούμενο.

 

Άρης Σιφονιός