Ένα στα τρία εγκεφαλικά οφείλονται στην μόλυνση του περιβάλλοντος

26-12-2016
Νέα έρευνα δείχει πως ένα στα τρία εγκεφαλικά επεισόδια οφείλονται πλέον στην ατμοσφαιρική ρυπανση ενώ εννέα στα 10 εγκεφαλικά θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν ζούσαμε πιο υγιεινά και σεβόμασταν περισσότερο το περιβάλλον.
 
Σύμφωνα την έρευνα Νεζοηλανδών, Αμερικανών και Σουηδών επιστημόνων σε όλο τον κόσμο σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι παθαίνουν κάθε χρόνο εγκεφαλικό επεισόδιο, με τα 6 εκατομμύρια να χάνουν τη ζωή τους εξαιτίας του και τα 5 εκατομμύρια να υφίστανται μόνιμες αναπηρίες, όπως διαταραχή ή απώλεια της ομιλίας, της όρασης και της κινητικότητας.
 
Οι επιστήμονες από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Auckland στη Νέα Ζηλανδία, το Πανεπιστήμιο της Washington στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πανεπιστήμιο της Lund στη Σουηδία και άλλα ερευνητικά κέντρα, εξέτασαν στοιχεία από 188 χώρες του κόσμου που αφορούσαν την περίοδο 1990-2013.
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Neurology, τα τρία στα τέσσερα εγκεφαλικά (το 74,2%) σχετίζονται άμεσα με τον τρόπο ζωής και το 29,2% με την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσα και έξω από το σπίτι.
 
Όπως λένε οι ερευνητές, η ρύπανση μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επειδή προκαλεί αθηρωμάτωση στις αρτηρίες του εγκεφάλου και αυξάνει την πηκτικότητα του αίματος και την αρτηριακή πίεση.
 
Έχει, όμως, και βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις, όπως ο αυξημένος κίνδυνος ρήξης της αθηρωματικής πλάκας που μπορεί να οδηγήσει στην απόφραξη μιας αρτηρίας του εγκεφάλου.
 
Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Βάλερι Φέϊιν τόνισε πως «δεν περιμέναμε να έχει αυξηθεί τόσο πολύ η επίπτωσή της τις δύο τελευταίες δεκαετίες», είπε. «Η μελέτη μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση, εντός και εκτός σπιτιών, ασκεί μία μεγάλη και ολοένα πιο επικίνδυνη επίδραση στη συχνότητα των εγκεφαλικών σε όλο τον κόσμο».
 
Τα νέα ευρήματα καθίστανται ακόμα πιο ανησυχητικά από το γεγονός ότι στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια στην ατμόσφαιρα και όχι οι ρύποι από την καύση ορυκτών καυσίμων. «Εάν είχανσυνυπολογιστεί και αυτοί, τότε η επίπτωση της ρύπανσης πιθανώς θα ήταν πολύ μεγαλύτερη», εκτίμησε ο δρ Φέϊιν.
 
Και αυτό, διότι οι ρύποι των ορυκτών καυσίμων είναι πιο επιβλαβείς για το καρδιαγγειακό σύστημα απ’ ό,τι τα μικροσκοπικά αιωρούμενα σωματίδια, εξήγησε.
 
«Μία από τις κύριες πηγές των σωματιδίων αυτών είναι οι ρύποι που εκπέμπουν οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, επομένως καλή ιδέα θα ήταν να αποφεύγει κανείς να περπατάει στο δρόμο τις ώρες που υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία οχημάτων», συνέστησε.
 
Αντίστοιχα, «τις ημέρες κατά τις οποίες τα επίπεδα της ρύπανσης είναι υψηλά, καλό είναι ο πληθυσμός να αποφεύγει τις μετακινήσεις», κατέληξε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: