Ηπατίτιδα

Η ηπατίτιδα είναι λοίμωξη ή φλεγμονή του ήπατος που προκαλείται είτε από τους ιούς της ηπατίτιδας, είτε από άλλους μολυσματικούς παράγοντες είτε από άλλους τοξικούς παράγοντες (φάρμακα, αλκοόλ). Μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί πέντε ιοί της ηπατίτιδας, οι Α, Β, C, D και Ε. Η πιο ήπια μορφή της λοίμωξης εκδηλώνεται με τον ιό της ηπατίτιδας Α, ο οποίος είναι συχνότερος στις αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ σοβαρότερη λοίμωξη εκδηλώνεται με τους ιούς της ηπατίτιδας Β και C.

Πώς μεταδίδεται;

Ο ιός της ηπατίτιδας Α εκδηλώνεται σε μεγαλύτερο ποσοστό από τους υπόλοιπους ιούς, τουλάχιστον στη Δύση, λόγω του ότι μεταδίδεται μέσω μολυσμένης τροφής ή νερού.

Οι ιοί Β και C της ηπατίτιδας μεταδίδονται μέσω:

  • του αίματος (χρήση βελόνας, μετάγγιση)
  • του σπέρματος (σεξουαλική επαφή)
  • των κολπικών εκκρίσεων (σεξουαλική επαφή)
  • του σάλιου (η μετάδοση μέσω σάλιου είναι εξαιρετικά σπάνια)
  • του τοκετού (η μολυσμένη μητέρα μπορεί να μεταδώσει τον ιό στο νεογνό κατά τον τοκετό)
 

Ο ιός της ηπατίτιδας D μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένα σωματικά υγρά και προσβάλλει άτομα μόνο σε συνδυασμό με τον ιό της ηπατίτιδας Β, ενώ ο ιός της ηπατίτιδας E μεταδίδεται όπως και ο Α, αλλά εκδηλώνεται σπάνια στις Δυτικές χώρες.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας, μολονότι η μόλυνση με τους ιούς της ηπατίτιδας Α και Β μπορεί να είναι συχνά ασυμπτωματική, είναι:

  • κούραση, ανορεξία, τάση για εμετό και/ή πυρετός
  • πόνος στις αρθρώσεις και στην κοιλιά
 

Σε μεταγενέστερο στάδιο, εκδηλώνονται τα εξής συμπτώματα:

  • ίκτερος (κίτρινη απόχρωση στο δέρμα και στο άσπρο του ματιού)
  • πιο σκουρόχρωμα ούρα, πιο ανοιχτόχρωμα κόπρανα
 

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να επωαστεί;

Οι ιοί της ηπατίτιδας Α, Β και C επωάζονται σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 15-50 ημέρες, 45-120 ημέρες και 30-90 ημέρες, αντίστοιχα.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η ηπατίτιδα διαγιγνώσκεται με αιματολογικές εξετάσεις, εξετάσεις ούρων, υπερηχογράφημα ήπατος και σπανιότερα με βιοψία ήπατος.

Τι είδους επιπλοκές μπορεί να προκαλέσει;

Η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C μπορούν να προκαλέσουν ηπατική ανεπάρκεια, κίρρωση του ήπατος και καρκίνο του ήπατος.

Πώς θεραπεύεται;

Η ηπατίτιδα θεραπεύεται ή αντιμετωπίζεται ανάλογα με τον ιό που την προκάλεσε. Η ηπατίτιδα Α αντιμετωπίζεται με ξεκούραση και υγιεινή διατροφή, που περιλαμβάνει περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ ή παντελή αποχή από αυτό. Η θεραπεία της λοίμωξης από ηπατίτιδα Β ή C έχει σκοπό να καταπολεμήσει τον ιό, δεν είναι όμως πάντα αποτελεσματική, καθώς συχνά ο ιός δεν εκριζώνεται. Ανεξάρτητα από αυτό, ωστόσο, η φαρμακευτική αγωγή με αντι-ιικά φάρμακα και ιντερφερόνη πρέπει να ακολουθείται γιατί επιβραδύνει την εξέλιξη της ηπατικής νόσου αναστέλλοντας την ανάπτυξη κίρρωσης και ηπατοκυτταρικού καρκίνου. Η τελική θεραπεία σε περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας είναι η μεταμόσχευση ήπατος.

Πώς μπορεί να προληφθεί;

Μπορείτε να προλάβετε την ηπατίτιδα Α και Β κάνοντας το ειδικό εμβόλιο, γενικότερα όμως, χρειάζεται να προσέχετε την προσωπική σας υγιεινή, να έχετε ασφαλείς σεξουαλικές επαφές και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει περιορισμό της κατανάλωσης αλκοόλ και της άσκοπης λήψης φαρμάκων.

Με τη συνεργασία της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας