17 χρόνια «Θάλπος – Ψυχική Υγεία»: Δωρεάν υπηρεσίες για όλους

21-10-2022

Τα 17 του χρόνια γιορτάζει ο Φορέας «Θάλπος – Ψυχική Υγεία», ένας μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός οργανισμός ο οποίος ιδρύθηκε το 2005 με ενεργητικό ρόλο στην παρέμβαση και ενημέρωση για την ψυχική υγεία και στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής μέριμνας. Όραμα, η βελτίωση της ψυχικής υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων που πάσχουν από ψυχικές διαταραχές παρέχοντάς τους επαρκείς και ποιοτικούς πόρους, σωστή κατεύθυνση και κατάλληλη υποστήριξη.

Ο Φορέας από την ίδρυσή του έως σήμερα αναπτύσσει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών το οποίο διαρθρώνεται σε Δομές Ψυχικής Υγείας, Προγράμματα Ψυχικής Υγείας και Δράσεις Πρόληψης & Αγωγής της Κοινότητας. Μεταξύ άλλων:

Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης «Θάλπος»

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης «Ψυχαργώς», η ίδρυση, οργάνωση και λειτουργία των Μονάδων «Θάλπος Αττικής» και «Θάλπος Καλαμάτας» αποτέλεσαν το θεμέλιο λίθο του Φορέα. Πρόκειται για Μονάδες Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης στεγαστικού τύπου και υψηλού βαθμού προστασίας, στις οποίες λειτουργούν συνολικά τριάντα (30) κλίνες μακράς παραμονής και τέσσερις (4) κλίνες μεταβατικής φιλοξενίας στην Μονάδα «Θάλπος Καλαμάτας».

Φιλοξενούν άτομα με βαριά ψυχικά νοσήματα και συναφείς διαταραχές επί 24ωρου βάσεως και δίνουν κύρια έμφαση στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των φιλοξενούμενων, την εκπαίδευση, τη φροντίδα και την απασχόληση. Στις Μονάδες «Θάλπος» απασχολούνται έμπειροι επαγγελματίες ψυχικής υγείας και στελεχώνουν την Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, η οποία αποτελεί το κέντρο της θεραπευτικής παρέμβασης.

Στους ενοίκους των Μονάδων προσφέρονται οι ακόλουθες υπηρεσίες:          ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, φροντίδα αναγκών καθημερινής διαβίωσης, ψυχολογική υποστήριξη ενοίκων & οικογενειών τους, ατομικά & ομαδικά, εκπαίδευση σε δεξιότητες, ατομικά & ομαδικά, επανένταξη στην κοινότητα, ατομικά & ομαδικά, συμμετοχή σε δραστηριότητες ελεύθερου χρόνου, ατομικά & ομαδικά.

Σταθερό Κλιμάκιο Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης Β. Εύβοιας «Θάλπος»

Ο Φορέας έως σήμερα συμμετέχει ενεργά στη δράσεις υποστήριξης του Υπουργείου Υγείας για τους πληγέντες των πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια και ειδικότερα την συγκρότηση και λειτουργία κλιμάκιων επαγγελματιών ψυχικής υγείας με σκοπό την ψυχοκοινωνική υποστήριξη του γενικού πληθυσμού στις πυρόπληκτες περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Ο Φορέας «Θάλπος – Ψυχική Υγεία», σε συνέχεια της ενεργής συμμετοχής του στις παρεμβάσεις άμεσης υποστήριξης στην Β. Εύβοια του Υπουργείο Υγείας και της Ομοσπονδίας Φορέων Ψυχικής Υγείας «Αργώ», τους τελευταίους  εννέα μήνες έχει την ευθύνη συγκρότησης και λειτουργίας ενός σταθερού κλιμακίου.

Περιοχή παρέμβασης του κλιμακίου είναι το Κέντρο Υγείας Ιστιαίας και οι μη πυρόπληκτες περιοχές Δήμου Ιστιαία-Αιδηψού και οι επαγγελματίες του κλιμακίου προσφέρουν στο γενικό πληθυσμό: Ψυχοκοινωνική υποστήριξη, Συμβουλευτική και ψυχοθεραπεία, Υποστήριξη για κοινωνικο-προνοιακά ζητήματα, Διασύνδεση με κοινωνικούς & υγειονομικούς φορείς, Προγράμματα πρόληψης & ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις, Ομάδες αυτογνωσίας & έκφρασης.

Σημαντική είναι η δράση του Κλιμακίου σε προγράμματα πρόληψης & στοχευμένες ψυχοεκπαιδευτικές δράσεις για συγκεκριμένες ομάδες, όπως οι εξής: Ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας επαγγελματιών του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας, Ομάδα ενίσχυσης κοινωνικών δεξιοτήτων για άτομα με ψυχικά νοσήματα, Ενημερωτικές ημερίδες και εκδηλώσεις.

Εξειδικευμένες υπηρεσίες μέσω της τέχνης για την υποστήριξη παιδιών & εφήβων

Ο Φορέας σχεδίασε και υλοποιεί το Πρόγραμμα «εκφράΖΟΥΜΕ- ομάδες δημιουργικής θεραπευτικής παρέμβασης παιδιών & εφήβων» υπό την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Υγείας, η οποία απευθύνεται σε:

Παιδιά και εφήβους που νοσηλεύονται ή λαμβάνουν υπηρεσίες ψυχικής υγείας στα αντίστοιχα Τμήματα ή Δομές Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείων.

Επαγγελματίες  ψυχικής υγείας των αντίστοιχων Τμημάτων ή Δομών Ψυχικής Υγείας Νοσοκομείων.

Παιδιά και εφήβους στην κοινότητα μέσα από την συνεργασία με Δήμους

Στόχος της παρέμβασης, οι ωφελούμενοι να ξεπεράσουν το τραύμα και να αναπτύξουν την ανθεκτικότητα τους μέσω της μη λεκτικής θεραπείας, μέσα από την ένταξη και συμμετοχή σε θεραπευτικές ομάδες μέσω τεχνών (ΟΜΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΣ), οι οποίες προσφέρουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν, να πειραματιστούν, να εκφραστούν και να δημιουργήσουν. Ειδικότερα, οι ΟΜΑΔΕΣ ΤΕΧΝΗΣ διεξάγονται σε εβδομαδιαία βάση και αφορούν ομάδες δραματοθεραπείας, χοροκινητικής, εικαστικών, φωτογραφίας, μαύρου θεάτρου κ.λπ. αναλόγως των αναγκών των ωφελούμενων.