1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Κατά του HIV/AIDS: Τι δείχνουν τα στοιχεία, οι δράσεις του ΕΟΔΥ

29-11-2023

Η 1 η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα για τον αγώνα κατά του HIV/AIDS με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού γύρω από τον ιό, τους τρόπους μετάδοσης, εξέτασης και πρόληψης. Στο πλαίσιο αυτό ο ΕΟΔΥ κάθε χρόνο υλοποιεί παρεμβάσεις ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης και εξέτασης, τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο, ως προς την αναγνώριση των επικίνδυνων συμπεριφορών, των ιδιαιτέρων παραγόντων που προσδιορίζουν τη μετάδοση του ιού HIV, την έγκαιρη διάγνωση με στόχο την καλύτερη πρόγνωση και μείωση νέων μολύνσεων, τα μέσα πρόληψης, την ατομική ευθύνη και την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού.

Το κεντρικό μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά του HIV/AIDS για τη φετινή χρονιά είναι «Αφήστε τις Κοινότητες να Ηγηθούν – Let Communities Lead» και ο ΕΟΔΥ θα υλοποιήσει, μεταξύ άλλων, τις εξής δράσεις:

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, 1 Δεκεμβρίου 2023, το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ, κατ εξαίρεση θα δέχεται το κοινό χωρίς ραντεβού και επεκτείνει το ωράριο λειτουργίας του έως τις 17:00, προσφέροντας τις παρακάτω υπηρεσίες:

Δωρεάν, ανώνυμο και εμπιστευτικό έλεγχο με δοκιμασίες ταχείας ανίχνευσης (rapid test) για HIV, Ηπατίτιδα Β, Ηπατίτιδα C, Σύφιλη, Χλαμύδια & Γονόρροια.

Συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ.

Ιατρική καθοδήγηση σε θέματα σεξουαλικής υγείας.

Δωρεάν διάθεση προφυλακτικών στο κοινό.

Εκπαίδευση στη σωστή χρήση προφυλακτικού.

Υπενθυμίζεται ότι το Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας του ΕΟΔΥ παρέχει Συμβουλευτική και Δωρεάν – Ανώνυμη Ανιχνευτική Εξέταση για Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα καθημερινά από Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00 π.μ. -14.00, κατόπιν ραντεβού.

Χώρος παρεχόμενων υπηρεσιών: Κέντρο Σεξουαλικής Υγείας ΕΟΔΥ, Πολυκλινική Αθηνών, Πειραιώς 3, Ομόνοια. Επικ.: 210 8813615, e-mail: [email protected]

Κεντρική Εκδήλωση του ΕΟΔΥ για την 1 η Δεκεμβρίου 2023: Κινητή Μονάδα Εξέτασης στην κεντρική πλατεία στο Γκάζι (Περσεφόνης και Βουτάδων) από την Παρασκευή 1 η Δεκεμβρίου έως και την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου και ώρες 17:00 έως 22:00, με σκοπό τόσο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού όσο και τη δωρεάν εξέταση με rapid test για τον HIV και τα υπόλοιπα ΣΜΝ με συμβουλευτική πριν και μετά το τεστ.

Συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιώς την 1 η Δεκεμβρίου: παρουσία ομάδας ενημερωτών του ΕΟΔΥ σε ειδικά διαμορφωμένο promo stand με σκοπό τη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού και τη διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού και δωρεάν προφυλακτικών.

Τι δείχνουν τα στοιχεία

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα, το ευρωπαϊκό τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσαν τα τελευταία στατιστικά δεδομένα, που αφορούν στο 2022:

Η λοίμωξη από τον ιό HIV εξακολουθεί να πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, με πάνω από 2,4 εκατομμύρια διαγνωσμένα κρούσματα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες (και πάνω από 620.000 άτομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο).

Το 2022, αναφέρθηκαν 110.486 διαγνώσεις HIV, με την πλειονότητα (72%) να καταγράφονται στην ανατολική Ευρώπη, ιδίως στη Ρωσική Ομοσπονδία, και σημαντικό ποσοστό να προέρχεται από την Ουκρανία. Ο συνολικός αριθμός αντιστοιχεί σε 12,4 διαγνώσεις ανά 100.000 κατοίκους και περιλαμβάνει τα περιστατικά που αναφέρθηκαν από 49 χώρες. Οι δυτικές και κεντρικές περιοχές ανέφεραν επίσης περιπτώσεις (10% και 8%, αντίστοιχα). Συγκεκριμένα, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ), αναφέρθηκαν 22.995 νέες διαγνώσεις.

Στην ευρύτερη περιοχή του ΠΟΥ καταγράφεται αύξηση των νέων περιστατικών κατά 4,2% σε σχέση με το 2021, αλλά οι αναφερόμενες διαγνώσεις HIV είναι 20,5% λιγότερες συγκριτικά με το 2019, πριν από την πανδημία της Covid-19. Στην ΕΕ/ΕΟΧ τα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 30,8% μεταξύ 2021 και 2022, αλλά μειώθηκαν κατά 3,8% σε σύγκριση με το 2019.

Διάφοροι παράγοντες συμβάλλουν στις διαφορές στις τάσεις του HIV μεταξύ 2021 και 2022, συμπεριλαμβανομένης της αποκατάστασης των δραστηριοτήτων επιτήρησης, της αναβάθμισης και της εισαγωγής νέων στρατηγικών εξέτασης σε πολλές χώρες, των μεταναστευτικών προτύπων, της άρσης των περιορισμών του κορωνοϊού και της εισροής προσφύγων, ιδίως από την Ουκρανία.