25% του πληθυσμού της ΕΕ πάσχει από κάποια ψυχική διαταραχή

26-12-2016

Σημαντικά στοιχεία του ΟΟΣΑ σχετικά με τα ψυχικά νοσήματα, παρουσίασε σε συνέδριο για τη ψυχική Υγεία η επικεφαλής του Τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ Francesca Colompo. Το 25% του πληθυσμού των χωρών της ΕΕ είπε η κα Colompo παρουσιάζει κάποια ψυχική διαταραχή ή κάποιες ήπιες ψυχικές διαταραχές. Μάλιστα τα πρώτα συμπτώματα ψυχικής διαταραχής εκδηλώνονται στην ηλικία των 15 ετών εξαιτίας του εφηβικού άγχους. 

Είναι εντυπωσιακό ότι οι άνθρωποι με σοβαρές ασθένειες ζουν περίπου 20 χρόνια λιγότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο επειδή οδηγούνται στην αυτοκτονία, αλλά επειδή παρουσιάζουν και άλλα νοσήματα, όπως καρδιολογικά, διαβήτη κα. Η αύξηση των ψυχικών νοσημάτων έχει ένα κόστος της τάξεως του 4% για τις οικονομίες των χωρών του ΟΟΣΑ.  Δυστυχώς παρουσιάζεται το φαινόμενο της υπο επένδυσης στις υπηρεσίες υγείας και οι πόροι είναι περιορισμένοι. Οι άνθρωποι με ψυχικά νοσήματα είναι σε ποσοστό 70% λιγότερο παραγωγικοι στην εργασία τους, 2 στους 5 απουσιάζουν από την εργασία τους μέσα στο μήνα, ενώ 1 στους 2 από αυτούς έχουν κάποια σοβαρή ψυχική ασθένεια.

Είναι θετικό το γεγονός ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το ποσοστό αυτοκτονιών πέφτει από το 1990. Στη χώρα μας όμως παρουσιάζεται αύξηση του ποσοστού πολύ πριν την κρίση. Στην Ελλάδα δυστυχώς δεν αναφέρονται οι αυτοκτονίες λόγω στίγματος έτσι τα στοιχεία δεν είναι πάντα ακριβή. Σημαντικό είναι επίσης ότι οι άνθρωποι αυτοί απευθύνονται πρώτα στον παθολόγο τους για βοήθεια.

Τα αρνητικά στοιχεία αναφέρονται στην ελλιπή θεραπεία. Μόνο 1 στους 4 ανθρώπους παίρνουν τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Ένα επιπλέον πρόβλημα είναι ο συντονισμός των εμπλεκόμενων φορέων. Υπάρχει κακών συντονισμός στο σύστημα υγείας, τα νοσοκομεία, τα κέντρα στέγασης, τις κοινωνικές υπηρεσίες κα. Έπίσης αρνητικό είναι η ελλιπής πληροφόρηση των καταγεγραμμένων περιστατικών.

Στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό ανεργίας μπορεί να επηρεάσει την αύξηση των ψυχικών νόσων. Οι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην άσκηση του επαγγέλματος τους λόγω μείωσης του κόστους και δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών.

Η κα Colompo τόνισε τη σωστή λήψη αποφάσεων τη σημασία των δεδομένων, των στατιστικών και της σωστής καταμέτρησης των ανθρώπων αυτών σημειώνοντας ότι ειδικά για τους ανήλικους τα στοιχεία είναι ελλιπή. Η επικεφαλής του τομέα Υγείας του ΟΟΣΑ επεσήμανε την αναγκαιότητα περισσότερων ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών υπογραμμίζοντας επίσης την ανάγκη βελτίωσης της εκπαίδευσης των παθολόγων για τη διάγνωση των ασθενών με ψυχολογικά νοσήματα.

Τέλος πρέπει να βελτιωθεί ο συντονισμός μεταξύ των διαφορετικών περιβαλλόντων υγείας και να υπάρξει βελτίωση της ενσωμάτωσης των ατόμων αυτών στις κοινωνικές υπηρεσίες.