Εγκυμοσύνη: Ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής

02-05-2017

Είναι γνωστό πως ιδίως εμείς οι Έλληνες παίρνουμε αντιβίωση με το παραμικρό και πολλές φορές και χωρίς τη συνταγή γιατρού. Οι γιατροί έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει πως κάτι τέτοιο είναι άκρως επικίνδυνο για την υγεία μας. Τώρα, νέα έρευνα Καναδών επιστημόνων δείχνει πως η λήψη ορισμένων αντιβιοτικών κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο αποβολής.

Οι ερευνητές συνέκριναν 8.702 εγκυμοσύνες που κατέληξαν σε αποβολή με 87.020 εγκυμοσύνες που εξελίχθηκαν ομαλά. Η ηλικία όλων των εγκύων κυμαινόταν από 15 έως 45 ετών.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Εταιρείας (CMAJ). Έδειξαν πως πέντε οικογένειες αντιβιοτικών σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής όταν χορηγούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Τα αντιβιοτικά που σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες αποβολής του εμβρύου είναι οι μακρολίδες, οι κινολόνες, οι τετρακυκλίνες, οι σουλφοναμίδες και η μετρονιδαζόλη.

Οι ειδικοί λένε ότι τον μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες που παίρνουν αντιβιοτικά δίχως να γνωρίζουν ακόμα ότι είναι έγκυοι, δεδομένου ότι οι μαιευτήρες είναι ούτως ή άλλως πολύ προσεκτικοί στην χορήγηση φαρμάκων στις εγκύους.

Ωστόσο η ερυθρομυκίνη και η νιτροφουραντοΐνη, που συχνά χορηγείται για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στην εγκυμοσύνη, δεν συσχετίσθηκαν με αυξημένο κίνδυνο.

«Οι λοιμώξεις είναι πολύ συνηθισμένες στις εγκύους και μολονότι η χρήση αντιβιοτικών εναντίον τους έχει σχετισθεί με μειωμένες πιθανότητες πρόωρης γέννησης του βρέφους και χαμηλού βάρους γέννησης, η έρευνά μας υποδηλώνει ότι ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αυτόματης αποβολής», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ανίκ Μπεράρντ, καθηγήτρια στο Τμήμα Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου του Μόντεαλ, στον Καναδά.

Αναλόγως με το αντιβιοτικό, η αύξηση του κινδύνου αποβολής κυμαίνεται από 60% έως διπλασιασμό, πρόσθεσε.

Περίπου μία στις τρεις κυήσεις καταλήγει σε αποβολή, γεγονός που υποδηλώνει ότι μερικές φορές η λήψη ενός αντιβιοτικού από την έγκυο μπορεί να σημαίνει πάνω από 50% πιθανότητες αποβολής, επομένως «η αύξηση του κινδύνου είναι πολύ σημαντική», τόνισε η δρ Μπεράρντ.

Ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για αποβολή είναι η ηλικία, καθώς στις γυναίκες ηλικίας κάτω των 30 ετών οι πιθανότητες αποβολής είναι μία στις 10, αλλά μετά τα 45 φθάνουν το 50%.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Οι γιατροί που δεν δίνουν εύκολα αντιβιοτικά δεν είναι τόσο δημοφιλείς
Αντιβιοτικά: Μας καταστρέφουν την οσμή