9 παράγοντες κινδύνου που οδηγούν στην άνοια

20-07-2017

Μία στις τρεις περιπτώσεις άνοιας θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι άνθρωποι έπαιρναν μέτρα για την προφύλαξη της ψυχικής τους υγείας καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους σύμφωνα με πρόσφατη διεθνή μελέτη του Lancet, η οποία παρουσιάστηκε στο Alzheimer’s Association International Conference στο Λονδίνο.

Η λίστα με τους 9 παράγοντες-κλειδιά για την εκδήλωση της νόσου περιλαμβάνει την έλλειψη μόρφωσης, την απώλεια ακοής το κάπνισμα και την έλλειψη σωματικής άσκησης.

Το 2050, υπολογίζεται ότι περίπου 131 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν με άνοια παγκοσμίως, ενώ εκτιμάται ότι σήμερα πάσχουν από αυτήν, περίπου 47 εκατομμύρια.

«Εάν και η άνοια διαγιγνώσκεται σε μεγαλύτερη ηλικία, εν τούτοις οι αλλαγές στον εγκέφαλο εκδηλώνονται πολύ νωρίτερα», είπε ο καθηγητής  Gill Livingston, from University College London που είναι ο συγγραφέας της μελέτης. “To να επέμβουμε εγκαίρως, τροποποιώντας κάποιες συνήθειες, μπορεί να βελτιώσει σε σημαντικό βαθμό τη ζωή των ανθρώπων που εκδηλώνουν τη νόσο, όσο και των οικογενειών τους», υπογράμμισε ο καθηγητής.

Η μελέτη, η οποία συμπεριλαμβάνει τις έρευνες 24 ειδικών αναφέρει ότι «lifestyle» παράγοντες παίζουν μεγάλο ρόλο στην αύξηση ή στη μείωση των πιθανοτήτων που έχει ένα άτομο να εκδηλώσει τη νόσο. Η λίστα με τους παράγοντες κινδύνου είναι η εξής:

Απώλεια ακοής κατά τη διάρκεια της μεσήλικης ζωής 9%

Αποτυχία ολοκλήρωσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 8%

Κάπνισμα 5%

Κατάθλιψη 4%

Έλλειψη σωματικής άσκησης 3%

Κοινωνική απομόνωση 2%

Υψηλή πίεση 2%

Παχυσαρκία 1%

Διαβήτης τύπου 2 1%

Αυτοί  θεωρούνται σύμφωνα με την έρευνα οι παράγοντες κινδύνου που συμβάλλουν κατά 35% στην εκδήλωση της νόσου  ενώ το υπόλοιπο 65% υπόκεινται στη βούληση του κάθε ατόμου  ξεχωριστά.

Οι έρευνα αναφέρει ότι η ενδυνάμωση του εγκεφάλου με διανοητικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια ζωής ενός ανθρώπου τον βοηθάει να λειτουργεί και αργότερα όταν επέλθει η φθρά που επιφέρει η ηλικία.

Άνθρωποι που συνεχίζουν να μαθαίνουν και να έχουν πνευματικά ενδιαφέροντα σε όλη τους τη ζωή δημιουργούν εγκεφαλικά αποθέματα για την τρίτη τους ηλικία.

Ένα ακόμη μήνυμα που προκύπτει από την έρευνα είναι, ότι είναι καλό για τη καρδιά, είναι και για τον εγκέφαλο.

Μη κάπνισμα, άσκηση, όχι βάρος ρύθμιση της πίεσης και του διαβήτη μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο της εκδήλωσης της άνοιας όπως και των καρδιολογικών νοσημάτων αλλά και του καρκίνου.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι δεν είχαν αρκετά δεδομένα για να συμπεριλάβουν παράγοντες διατροφής και αλκοόλ στα συμπεράσματά τους, αλλά θεωρούν ότι και αυτοί οι παράμετροι είναι σημαντικοί.active can help to ward off the risk of dementia

Dr Doug Brown, ο διευθυντής της εταιρείας για το Alzheimer κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, είπε επίσης:

“Η άνοια δυστυχώς φαίνεται ότι θα είναι ο «μεγαλύτερος δολοφόνος» του 21ου αιώνα εάν και θα μπορούσε να αποφευχθεί. Πρέπει όλοι να είμαστε ενήμεροι των κινδύνων και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες”.