«Άνθρακες» ο ελληνικός φάκελος διεκδίκησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ)

08-10-2017
 

Σε φιάσκο για την Ελλάδα εξελίσσεται η υπόθεση διεκδίκησης της έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που πρόκειται να μεταφερθεί από το Λονδίνο σε άλλη ευρωπαϊκή πόλη, λόγω του Brexit. Όχι μόνο δε φαίνονται να επιβεβαιώνονται ο αναπληρωτής υπουργός  Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και η περιφερειάρχης Ρένας Δούρου και πρόεδρος της επιτροπής διεκδίκησης του Οργανισμού, οι οποίοι διαβεβαίωναν ότι ο ελληνικός φάκελος για τη διεκδίκηση της έδρας Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, , είναι πλήρης και έχει καλές πιθανότητες αλλά η πρόταση μας σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΕΜΑ, είναι της ίδιας «δυναμικής» όπως αυτών της Σόφιας και του Βουκουρεστίου. Κάτι που δε σηματοδοτεί καθόλου την επιστροφή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, μακριά από τη λογική του κράτους-παρία και της λιτότητας που προανήγγειλαν με αισιοδοξία οι κοι Κατρούγγαλος και Δούρου στην σχετική συνέντευξη τύπου.

Οι πρώτες παρατηρήσεις  από τον ΕΜΑ  δεν είναι καθόλου καλές  επισημαίνοντας κρίσιμα κενά της ελληνικής πρότασης, που αφορούν τόσο το κτίριο όσο και το πλάνο μετεγκατάστασης. Συγκεκριμένα οι Ευρωπαίοι δεν έχουν πεισθεί για τη λειτουργικότητα την ετοιμότητα και την ασφάλεια του κτιρίου «Κεράνης». Παρατηρούν ότι θα πρέπει να γίνουν μετατροπές στις εγκαταστάσεις, προκειμένου να φιλοξενήσουν το προσωπικό του Οργανισμού, χωρίς όμως να δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις από την ελληνική πλευρά, ότι αυτές θα είναι λειτουργικές και έτοιμες στην ώρα τους. Μεταξύ άλλων αναφέρουν ότι δεν προβλέπονται διαφορετικών διαστάσεων αίθουσες συσκέψεων αλλά ούτε και κέντρο δεδομένων, ενώ δεν προβλέπεται επίσης η παροχή του απαραίτητου τεχνικού εξοπλισμού. Επίσης υπάρχουν κενά στο φάκελο, όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας στην εγγύτερη και γύρω περιοχή του κτιρίου. Τέλος σχετικά με τη διαμονή δεν υπάρχουν ικανοποιητικά καταλύματα κοντά στο κτίριο απ’ όπου κάποιος θα μπορούσε να πάει με τα πόδια,  αλλά απαιτείται οδήγηση τουλάχιστον 15 λεπτών για την προσέγγιση αυτού.

Το προβάδισμα σύμφωνα με την αξιολόγηση του ΕΜΑ για τη μεταφορά της έδρας του Οργανισμού φαίνεται να έχουν το Άμστερνταμ, το Μιλάνο, η Μπρατισλάβα και η Βαρκελώνη, ενώ ανάλογη  αξιολόγηση με τη δική  «υπέστη» η Σόφια το Βουκουρέστι η Μάλτα.

Παρά το φιλόδοξο του εγχειρήματος, πολλοί είδαν στην ελληνική προσπάθεια μία πάρα πολύ καλή ευκαιρία προβολής της χώρας και τόνωσης της οικονομίας, που θα έπρεπε να προετοιμασθεί σε κάθε λεπτομέρεια. Ο Οργανισμός με ετήσιο τζίρο γύρω στα 300 εκατομμύρια ευρώ, απασχολεί σχεδόν 900 εργαζόμενους και θα μπορούσε να ενισχύσει σημαντικά τον συνεδριακό τουρισμό και την επένδυση σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές,  Το 2015 ο ΕΜΑ στο Λονδίνο, υποδέχθηκε 36.000 επισκέπτες, οργάνωσε 564 συνεδριάσεις και διεξήγαγε 4.273 τηλεδιασκέψεις.

Πολλοί μιλούν τώρα για φιάσκο της ελληνικής πρότασης λόγω προχειροτήτων που θα έπρεπε να είχαν προληφθεί, κάτι που δεν έγινε,  και παρότι  η σύνταξή της πρότασης και η ετοιμασία του φακέλου είχε ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία πληρώθηκε από το ελληνικό δημόσιο περίπου 15.000 ευρώ.

Η οριστική επιλογή πάντως θα γίνει από τους εκπροσώπους των 27 κρατών-μελών, στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων του Νοεμβρίου αλλά οι πιθανότητες για την ελληνική πλευρά φαίνεται ότι πλέον έχουν εξανεμισθεί.