08-11-2017

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρου Τρύφων στις αλλαγές που επιχειρούνται στις ισχύουσες ρυθμίσεις της φαρμακευτικής δαπάνης σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των φτηνών φαρμάκων, με σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Τρύφων ζήτησε τον άδικο, καταχρηστικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της.ονίζοντας τον άδικο, καταχρηστικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της.

Αιφνιδίασε την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η διάταξη του σχετικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή σύμφωνα με την οποία ενοποιούνται οι προϋπολογισμοί εξωνοσοκομειακών και νοσοκομειακών δαπανών, με συνέπεια οι υπερβάσεις που σημειώνονται από τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της  εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στη συνέχεια να επηρεάζουν αρνητικά τον υπολογισμό και τον καταλογισμό του clawback στις επιχειρήσεις. Έτσι, οι υπερβάσεις που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση φαρμάκων υψηλού κόστους χρεώνονται αδιακρίτως – και κατά παράβαση κάθε λογικής και νομικής σκέψης – και στους παραγωγούς οικονομικών φαρμάκων. Με άλλα λόγια, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία που παράγει οικονομικά φάρμακα χρεώνεται άδικα τις υπερβάσεις του προϋπολογισμού που προκαλούν οι εισαγωγές και η υπερκατανάλωση ακριβών φαρμάκων.

Τον άδικο, καταχρηστικό και αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα της συγκεκριμένης διάταξης κατήγγειλε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο κος Θεόδωρος Τρύφωνον ζητώντας την απόσυρσή της.

Οι συνέπειες της ενοποίησης

Όπως εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ο πρόεδρος της ΠΕΦ, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι ανωτέρω προϋπολογισμοί φαρμακευτικής δαπάνης αδυνατούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας. Σήμερα, είπε, η φαρμακευτική δαπάνη στη χώρα μας κινείται σε κατά 30% χαμηλότερα επίπεδα από τον μ.ό. της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, αντί της αναγκαίας αύξησης των κονδυλίων, επιλέγεται τεχνικά η ενοποίηση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομειακά φάρμακα (και συνεπώς οι αντίστοιχες υπερβάσεις των δαπανών του) με τον προϋπολογισμό των εξωνοσοκομειακών φαρμάκων.

Αποτέλεσμα της συγκεκριμένης ρύθμισης θα είναι να επιβαρυνθούν το 2017 όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιπλέον υπέρβαση άνω των 65.000.000. Το θέμα είναι ότι αν και η συγκεκριμένη υπέρβαση προκαλείται από λίγες και συγκεκριμένες εταιρείες εισαγωγής νέων και ακριβών φαρμάκων, θα επιβαρύνει όλες ανεξαιρέτως τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις και αυτό είναι άδικο και αδιανόητο. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ακόμα πιο δυσμενές περιβάλλον, δεδομένου ότι η συνολική επιβάρυνση με clawback των κατόχων αδείας κυκλοφορίας φαρμάκων (ΚΑΚ) θα φτάσει φέτος τα 495.000.000.

Στο σημείο αυτό ο κ. Τρύφων τόνισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι το 2017 υπολογίζεται ότι θα είναι αυξημένα και τα rebates των εταιρειών τα οποία θα φτάσουν τα 435 εκ. έναντι 303 εκ που ήταν το 2016, με συνέπεια το συνολικό χαράτσι που επιβάλει ο ΕΟΠΥΥ στις επιχειρήσεις να είναι μεγαλύτερο από 940 εκατ. Σε αυτά θα προστεθούν και περισσότερα από 150 εκατ. από τον λογαριασμό των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Και όλα αυτά παρά τις αδιάκοπες μειώσεις τιμών, ιδιαίτερα των οικονομικότερων εγχώρια παραγόμενων φαρμάκων, τα οποία πολλοί φροντίζουν να τα εξοστρακίσουν από την αγορά.