Στοματική νόσο θα εμφανίσει το 90% του πληθυσμού

Το  90%  του πληθυσμού  θα εμφανίσει  κάποια  στοματική  νόσο  κατά  τη  διάρκεια  της  ζωής  του. Την ίδια στιγμή, πολλές  από  τις  νόσους  του  στόματος  μπορούν  να  προληφθούν  μέσω  της  αυξημένης υποστήριξης της Πολιτείας, των επιστημονικών ενώσεων και των κοινωνικών φορέων  στην πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία.

Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας (World Oral Health Day), όπως αυτή έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI -World  Dental  Federation), και είναι η 20η Μαρτίουεκάστου έτους.

Η Παγκόσμια  Ημέρα  Στοματικής  Υγείας  έχει  ως  στόχο  να  αναδεικνύει  τα πλεονεκτήματα του υγιούς  στόματος  και  να  προάγει  παγκόσμια  τη  γνώση  για  τα2 ζητήματα γύρω από τη στοματική υγεία, καθώς και για τη σπουδαιότητα της στοματικής υγιεινής για όλους/ες – νέους/ες και ηλικιωμένους/ες.

Το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας είναι: «Κάνε Ααα! Σκέψου το στόμα σου-Σκέψου την υγεία σου» και επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η διατήρηση της υγείας του στόματός μας έχει αποφασιστική σημασία για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας.

Προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή μας και:

  •  ακολουθώντας  υγιεινή  διατροφή,  με  χαμηλή  περιεκτικότητα  ζάχαρης και πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
  • αποφεύγοντας το κάπνισμα
  • αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
  • υιοθετώντας συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής: βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόπαστα, δεν ξεπλένουμε με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα, αντ’ αυτού φτύνουμε την περίσσεια της οδοντόπαστας, ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα και τα σνάκς, εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών, καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθαριστικών μέσων για επιπλέον όφελος
  • φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής
  • μη αμελώντας να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό.
In this article