Όχι στο voucher και προσφυγή στη δικαιοσύνη αποφάσισαν οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής

07-08-2018

Να μην δεχθούν αμοιβή με voucher, αποφάσισαν ομόφωνα οι φορείς των θεραπευτών Ειδικής Αγωγής οι οποίοι προσφεύγουν μαζικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη κατά του νόμου με τον οποίο το Υπουργείο Υγείας αλλάζει τον τρόπο αποζημίωσης των υπηρεσιών ειδικής αγωγής. Προειδοποιούν μάλιστα ότι το επόμενο διάστημα θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Όπως υποστηρίζουν, οι αλλαγές που νομοθέτησε αιφνιδιαστικά το Υπουργείο Υγείας και αναμένεται να ισχύσουν από το Φθινόπωρο φέρνουν οριζόντιο «κούρεμα» της δαπάνης του ΕΟΠYΥ για τα παιδιά που χρήζουν ειδικών θεραπειών. «Για πρώτη φορά ο προϋπολογισμός για την Ειδική Αγωγή είναι κλειστός και μειώνεται αυθαίρετα κατά 30% χωρίς να έχει προηγηθεί επιδημιολογική μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού!», αναφέρουν οι φορείς των θεραπευτών Ειδικής Αγωγής.

Σύμφωνα με τους ίδιους, το μέσο που χρησιμοποιείται για να επιτευχθεί η μείωση του προϋπολογισμού για την Ειδική Αγωγή είναι το voucher. «Πρόκειται για το κουπόνι που οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ θα παραλαμβάνουν με τη γνωμάτευση και θα καταθέτουν στον ιδιώτη επιστήμονα θεραπευτή. Στη συνέχεια εκείνος θα το καταθέτει στον οργανισμό για να αποζημιωθεί σε απροσδιόριστο χρόνο. Το κουπόνι αυτό όμως, έχει και απροσδιόριστη αξία! Γιατί σύμφωνα με το νόμο θα υπόκειται σε διπλό υποχρεωτικό «κούρεμα» με απροσδιόριστο ύψος (rebate, clawback)», τονίζουν.

«Δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή κανενός είδους σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν θα αποδεχθούμε καμία πληρωμή με voucher του ΕΟΠΥΥ και θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε με συνέπεια και αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες μας σε παιδιά και εφήβους που μας χρειάζονται, ενώ καλούμε τους γονείς, που ως ασφαλισμένοι καταβάλουν κάθε μήνα τις εισφορές τους, να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό τους. Δεν κρίνεται μόνο η επαγγελματική επιβίωσή μας. Διακυβεύεται και η δική τους δυνατότητα να παρέχουν στα παιδιά τους τη θεραπεία που έχουν ανάγκη. Το υπουργείο ξεχνά πως τα παιδιά και οι ειδικοί θεραπευτές δεν είναι απλά νούμερα ενός προϋπολογισμού», τονίζει η Φιλιώ Βλάχου, εκπρόσωπος του Συντονιστικού των Θεραπευτών Ειδικής Αγωγή