Υγιεινή vs Ανθυγιεινής διατροφής. Ποια στοιχίζει περισσότερο;

26-12-2016

Το Warren Alpert Medical School of Brown University στο Providence (USA) έκανε μία έρευνα πάνω σε αυτό το θέμα συλλέγοντας στοιχεία βάσει ερωτηματολογίων για έντεκα χρόνια, από το 2000 έως το 2011.

Για την τελική ανάλυση αξιολογηθικαν στοιχεία από 27 έρευνες σε 10 διαφορετικές χώρες. Εκεί που εντοπίστηκε η μεγαλύτερη διαφορά στο κόστος μεταξύ υγιεινών επιλογών, σε σχέση με αυτές  που θεωρούμε ανθυγιεινές ήταν στα κρέατα και γενικότερα στις πρωτεϊνούχες τροφές, όπου μία «πιο υγιεινή» επιλογή κοστίζει περίπου 0,21€ παραπάνω (ανά γεύμα). Στα υπόλοιπα προϊόντα σύμφωνα με τα συμπεράσματα και τις αναλύσεις των ειδικών η διαφορά ήταν πολυ μικρότερη. Συγκεκριμένα, στα δημητριακά η διαφορά ήταν 0,02€ (ακριβότερα τα πιο υγιεινά προϊόντα) στα Snack και γλυκά 0,09€, στα λίπη και έλαια 0,01€, στο νερό και στους χυμούς 0,08€ ενώ στα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά.

Υπολογίζοντας τη συνολική αξία μιας υγιεινής διατροφής σε σχέση με μία ανθυγιεινή, η διαφορά έγκειται περίπου στο 1,08€ (*δολλάρια σε ευρώ: 1 US$ = 0,73 €).

Μπορεί αυτό το νούμερο να φαίνεται μικρό, όμως για μία τετραμελή οικογένεια για παράδειγμα, τα έξτρα έξοδα της υγιεινής διατροφής ανέρχονται σε περίπου 130€, ποσό που δυστυχώς δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο για τις εποχές που διανύουμε.

Πιο βαθιά λοιπόν βάζουν το χέρι στη τσέπη αυτοί που επιλέγουν να διατρέφονται πιο υγιεινά.

Άρης Σιφονιός

Πηγή: univadis.at