Νέο φάρμακο φαίνεται να περιορίζει τους κινδύνους καρδιακής ανεπάρκειας σε ασθενείς με Διαβήτη ΙΙ

10-10-2018

Μεγάλη έρευνα έδειξε ότι η θεραπεία με το φάρμακο Forxiga (δαπαγλιφλοζίνη) μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια ή για καρδιαγγειακό θάνατο σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ.

Πρόκειται για τη μελέτη DECLARETIMI 58, που πραγματοποιήθηκε σε 33 χώρες και συμμετείχαν περισσότεροι από 17.000 ενήλικες με διαβήτη τύπου II και πολλαπλούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η μελέτη αφορούσε σύγκριση με εικονικό φάρμακο και είχε διάρκεια 5 χρόνια.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προσφέρουν αξιόλογες ενδείξεις ότι η δαπαγλιφλοζίνη μπορεί να προστατέψει τους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ, μειώνοντας τον αυξημένο κίνδυνο που διατρέχουν για καρδιακή ανεπάρκεια ή καρδιαγγειακό θάνατο. Παράλληλα, το προφίλ ασφαλείας υποστηρίζει την ευρεία χρήση του φαρμάκου», επεσήμανε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ. Stephen Wiviott από το Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης ορόσημο, είναι ιδιαίτερα σημαντικά δεδομένου ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πρώιμη και συχνή επιπλοκή του διαβήτη και σχετίζεται με νοσηλείες που έχουν ως αποτέλεσμα σημαντικό κοινωνικό και οικονομικό βάρος», δήλωσε η Elisabeth Björk, αντιπρόεδρος της AstraZeneca και επικεφαλής του τμήματος Cardiovascular, Renal and Metabolism.

Λεπτομερή αποτελέσματα της δοκιμής θα παρουσιαστούν το Νοέμβριο στην ετήσια συνάντηση της American Heart Association που θα πραγματοποιηθεί στο Σικάγο, όπως ανακοίνωσε η εταιρεία.

Το Forxiga είναι φάρμακο που περιέχει τη δραστική ουσία δαπαγλιφλοζίνη, υπό τη μορφή δισκίων (5 και 10 mg). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μονοθεραπεία σε ασθενείς των οποίων τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα δεν ελέγχονται επαρκώς μόνο με δίαιτα και άσκηση και οι οποίοι δεν μπορούν να λάβουν μετφορμίνη (άλλο αντιδιαβητικό φάρμακο) λόγω δυσανεξίας.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως επιπρόσθετη θεραπεία σε άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα, περιλαμβανομένης της ινσουλίνης, όταν εκείνα σε συνδυασμό με άσκηση και δίαιτα δεν παρέχουν επαρκή έλεγχο του διαβήτη. Δεδομένου ότι τα αποτελέσματα του Forxiga εξαρτώνται από τη νεφρική λειτουργία, η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου είναι μειωμένη σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία. Ως εκ τούτου, δεν συνιστάται η χορήγηση του Forxiga σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή νεφρική δυσλειτουργία.

Η δραστική ουσία που περιέχει το Forxiga, η δαπαγλιφλοζίνη, δρα αναστέλλοντας τη δράση μιας πρωτεΐνης στους νεφρούς, η οποία αποκαλείται υπότυπος 2 του συμμεταφορέα νατρίου και γλυκόζης (SGLT2). Η πρωτεΐνη αυτή επαναρροφά γλυκόζη από τα ούρα, καθώς το αίμα φιλτράρεται στους νεφρούς και τη διοχετεύει στην κυκλοφορία του αίματος. Αναστέλλοντας τη δράση της SGLT2, το Forxiga αυξάνει την αποβολή της γλυκόζης μέσω των ούρων, μειώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.