ΟΕΝΓΕ: αυξημένη κατά 30% η προσέλευση στα νοσοκομεία

26-12-2016

Τους νοσοκομειακούς γιατρούς που διαμαρτύρονται για την αύξηση της κίνησης στα νοσοκομεία, έχει να αντιμετωπίσει το υπουργείο Υγείας, αλλά και το μέτωπο της Ένωσης Συμβεβλημένων γιατρών που ζητούν να ταχτοποιηθεί το θέμα των συμβάσεων τους, αλλιώς θα προχωρήσουν σε κινητοποίησεις. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που οι δομές ΠΦΥ του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστές, με τους γιατρούς να βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και ενώ  “τρέχουν” οι διαδιακασίες προκειμένου να τεθεί σε λειτουργία το νέο δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που όπως έχει δεσμευθεί ο υπουργός θα είναι έτοιμο σε 30 ημέρες

Κάθε μήνα εκτρέπονται στα Νοσοκομεία 1,8 εκατ. ραντεβού, αυξάνοντας κατακόρυφα τη νοσηλευτική κίνηση κατά 30%. Πρόκειται για τρομακτικό φόρτο εργασίας, υπογραμμίζει ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Δημήτρης Βαρνάβας, τον οποίο τα αποψιλωμένα από προσωπικό και πόρους Νοσοκομεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν, με αποτέλεσμα απερίγραπτη ταλαιπωρία αλλά και κίνδυνο για τη ζωή των ασθενών. Ήδη καταγράφονται αναμονές 8 ωρών στα επείγοντα, όπως αναφέρει ο κος Βαρνάβας, ενώ η αναμονή στα τακτικά περιστατικά φτάνει σε αρκετές περιπτώσεις το ένα έτος.

Από την άλλη η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς τον ΕΟΠΥΥ διότι οι συμβάσεις των γιατρών λήγουν τέλος Μαρτίου, τη στιγμή που λόγω των αλλαγών στην ΠΦΥ οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται σε επίπεδο πρωτοβάθμιας φροντίδας κυρίως από τους συμβεβλημένους γιατρούς. Οι συμβεβλημένοι γιατροί μάλιστα, πετούν το γάντι προς το υπουργείο υπογραμμίζοντας την ταλαιπωρία που θα υφίσταντο οι ασφαλισμένοι εάν ο Οργανισμός δεν προβεί στις απαραίτητες κινήσεις και 5.000 γιατροί αποφασίσουν να προχωρήσουν σε κινητοποίησεις με κλειστές αυτή την περίοδο τις σταθερές δομές του ΕΟΠΥΥ. 

1. Η ένωση των συμβεβλημένων γιατρών ζητάει άμεσα συνάντηση  με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να συζητήσουν:

2. Τα θέματα των πολύμηνων καθυστερήσεων των αμοιβών μας

3. Τις σοβαρές δυσλειτουργίες που έχει δημιουργήσει η θέσπιση του πλαφόν στην συνταγογράφηση

4. Το πιεστικό θέμα των εκκαθαρίσεων των αμοιβών από τις ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες

Καλούν μάλιστα τον ΕΟΠΥΥ να συγκαλέσει άμεσα όπως ορίζει ο νόμος, επιτροπή διαπραγμάτευσης προκειμένου να συζητηθούν οι αμοιβές και οι νέοι όροι των συμβάσεων με το σύνολο των κλινικών και εργαστηριακών συμβεβλημένων γιατρών.