Ανδρέας Ξανθός: Δεν θα βάλουμε τους εισαγγελείς να ρυθμίσουν και τα θέματα των εμβολιασμών…

07-11-2018

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου το news247.gr, “με βάση την συναίνεση και την πειθώ» θα πρέπει να υλοποιείται η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο Αν. Ξανθός επικαλέστηκε τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση και των εμβολιασμών, αλλά και της εμπιστοσύνης των πολιτών στον εμβολιασμό παρατηρώντας ότι «δεν υπάρχουν έκτακτες συνθήκες που να επιβάλλουν σκλήρυνση της πολιτικής».

Παρ’ όλα αυτά, επανέλαβε ότι το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται ρύθμιση που να δίνει δικαίωμα στον υπουργό να επιβάλει μέτρα αυξημένης υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών εφόσον συντρέχουν εξαιρετικοί λόγοι δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από το γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας Γιάννη Μπασκόζο υπάρχει αύξηση των εμβολιασμών κατά 73,2% τον τελευταίο χρόνο, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρεί σημαντικό τον εμβολιασμό φτάνει το 92,8%, την στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι στο 90%.

Ο Αν. Ξανθός αρνήθηκε να χαρακτηρίσει τους αντιεμβολιαστές «κίνημα», καθώς, όπως σχολίασε «είναι μεγάλη παραχώρηση να μιλάμε για κίνημα όταν έχουμε να κάνουμε με αντιεπιστημονικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις».

Κατά των προτάσεων ποινικοποίησης: Θα βάλουμε τους εισαγγελείς να μας λύσουν κι αυτά τα θέματα;

Ο υπουργός Υγείας επέκρινε τις προτάσεις ποινικοποίησης της άρνησης των γονέων να εμβολιάσουν τα παιδιά τους αναρωτώμενος «θα βάλουμε τους εισαγγελείς να μας λύσουν κι αυτά τα θέματα;» και τάχθηκε υπέρ της «ενίσχυσης της κουλτούρας της πρόληψης και της αγωγής υγείας».

Εκτίμησε, επίσης, ότι ένα κομμάτι της δημόσιας συζήτησης για τον εμβολιασμό βασίζεται και στους «κατασκευασμένους θορύβους», οι οποίοι «επαναλαμβάνονται παρά την εξαιρετική συστράτευση της επιστημονικής κοινότητας» στο τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα.

Ο Αν. Ξανθός αντιμετώπισε με διαφορετικό τρόπο τους επαγγελματίες υγείας που δεν εμβολιάζονται κάνοντας λόγο για «αντιεπαγγελματική συμπεριφορά» κι «αναίρεση στοιχειωδών υποχρεώσεων». Επισήμανε όμως ότι το υπουργείο Υγείας με τις ενέργειές του έχει πετύχει τον υπερδιπλασιασμό του ποσοστού εμβολιασμένων επαγγελματιών υγείας.

Η θέση των εκπροσώπων των επιστημονικών φορέων

Παρόμοια εικόνα έδωσαν κι οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων επικαλούμενοι κι αυτοί τα υψηλά ποσοστά εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στον εμβολιασμό, ενώ τάχθηκαν επίσης εναντίον της ποινικοποίησης της άρνησης εμβολιασμών κι υπέρ μιας πολιτικής ενημέρωσης των πολιτών για την σημασία των εμβολιασμών για την δημόσια κι ατομική υγεία. Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων ξεχώρισαν την περίπτωση των πληθυσμών Ρομά όπου τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών συνδέονται με τη συνολική κοινωνική περιθωριοποίησή τους.