Ενσυναίσθηση: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη από τους άνδρες

14-11-2018

Όλοι γνωρίζουμε πως άνδρες και γυναίκες έχουν δομικές διαφορές στην προσωπικότητα και την συμπεριφορά. Μια νέα έρευνα Βρετανών επιστημόνων ρίχνει φως σε αυτές τις διαφορές και μπαίνει στα άδυτα της ανδρικής και της γυναικείας ψυχολογίας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Cambridge στη Βρετανία ανέλυσαν στοιχεία για 671.600 ανθρώπους, από τους οποίους οι 36.648 είχαν διαγνωσθεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Τα αποτελέσματα της έρευνας τους δημοσιεύτηκαν το περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS).

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως οι γυναίκες κατά μέσο όρο παίρνουν καλύτερη βαθμολογία από τους άνδρες στο πεδίο της ενσυναίσθησης, δηλαδή της κατανόησης των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων. Οι άνδρες τα πάνε καλύτερα από τις γυναίκες στην ανάλυση μιας κατάστασης, στην ταξινόμηση και στη δημιουργία συστημάτων με κανόνες, ενώ ρέπουν περισσότερο προς τον αυτισμό.

Από την μελέτη φάνηκε ακόμα πως οι αυτιστικοί άνθρωποι, κατά μέσο όρο, εμφανίζουν πιο ανδρικά χαρακτηριστικά, δηλαδή μικρότερη ικανότητα ενσυναίσθησης και μεγαλύτερη ικανότητα συστηματοποίησης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Επίσης, σε έναν αυτιστικό η απόκλιση ανάμεσα στις δύο επιδόσεις του στα τεστ συστηματικότητας και ενσυναίσθησης είναι ακόμη μεγαλύτερη από ό,τι στο μέσο άνδρα.

Ο μέσος άνδρας εμφανίζει υψηλότερη βαθμολογία αυτιστικών τάσεων και χαρακτηριστικών από ό,τι η μέση γυναίκα. Από την άλλη, οι γυναίκες που εργάζονται στο πεδίο STEM (Επιστήμης-Τεχνολογίας-Μηχανικής-Μαθηματικών), έχουν -πάντα κατά μέσο όρο- υψηλότερο «σκορ» στα χαρακτηριστικά συστηματοποίησης και αυτισμού σε σχέση με τις υπόλοιπες γυναίκες. Αντίστροφα, οι γυναίκες που εργάζονται σε πεδία άλλα πέραν του STEM, έχουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ακόμη ότι ενώ οι αυτιστικοί έχουν δυσκολίες με τη «γνωσιακή» ενσυναίσθηση (την αναγνώριση των σκέψεων και συναισθημάτων των άλλων), διατηρούν ανέπαφη τη «συναισθηματική» ενσυναίσθησή τους (την ικανότητα να νοιάζονται για τους γύρω τους). Όπως είπαν οι επιστήμονες, αποτελεί συχνή παρανόηση ότι οι άνθρωποι με αυτισμό έχουν πρόβλημα με όλες τις μορφές της ενσυναίσθησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Τα παιδιά αναγνωρίζουν συναισθήματα και σε ξένη γλώσσα