Τι έκανε η διοίκηση της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδας στη Μάλτα

14-11-2018

Σε συνέχεια της εποικοδομητικής επικοινωνίας – συνεργασίας μεταξύ της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) και του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας, αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ν.Ε., επισκέφθηκαν κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Υγείας και Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης της Μάλτας, κ. Chris Fearne, το νησί της Μάλτας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας, καθώς και ξενάγηση στο Acute General and Teaching Hospital«Mater Dei», το οποίο βρίσκεται στη Βαλέτα.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΕ συναντήθηκαν στο Υπουργείο Υγείας της Μάλτας, με τον κ. Vincet Saliba (Διευθυντή της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας) και τον κ. Andrew Xuereb (Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας). Μεταξύ των δυο μερών, υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με θέματα οργάνωσης και στελέχωσης των υπηρεσιών υγείας. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση της Μάλτας, δια του αρμόδιου Υπουργείου Υγείας, υπέβαλε επίσημη πρόταση στην ΕΝΕ να ανακοινώσει στα μέλη της τις συνθήκες εργασίας στο εθνικό σύστημα υγείας του νησιού, προκειμένου να προσελκύσει νοσηλευτές που θα εργαστούν σε αυτό. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι οι δείκτες στελέχωσης των μονάδων υγείας και οι αναλογίες νοσηλευτών-ασθενών στη Μάλτα είναι υποδειγματικοί. Έτσι επιθυμούν την άμεση πρόσληψη Ελλήνων νοσηλευτών, ώστε να διατηρήσουν το εξαιρετικό επίπεδο του συστήματος υγείας της χώρας.

Κατόπιν ακολούθησε επίσκεψη – ξενάγηση στο Acute General and Teaching Hospital «Mater Dei», κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκε ο τρόπος λειτουργίας  του νοσοκομείου και η διαχείριση του νοσηλευτικού προσωπικού από τη Διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Mrs Carmen D’ Amato και τον Τομεάρχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Mr. Paul Buttigieg.

Μέσα από την επίσκεψη στις κλινικές του νοσοκομείου, δόθηκε η ευκαιρία για επικοινωνία με νοσηλευτές όλων των επιπέδων της ιεραρχίας. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι η Νοσηλευτική Υπηρεσία αποτελείται από 1.200 Νοσηλευτές και 800 Βοηθούς Νοσηλευτών, ενώ οι κλίνες νοσηλείας είναι 1.100.

Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος, ευχαριστεί θερμά την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας της Μάλτας για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και ευελπιστεί στη συνέχεια της άψογης συνεργασίας.

Θα επανέλθουμε σύντομα με περιεκτικές πληροφορίες για τα μέλη μας που επιθυμούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο της απασχόλησής τους στο εθνικό σύστημα υγείας της Μάλτας.