Η μεταμνημονιακή φαρμακευτική πολιτική με τη σφραγίδα του Ανδρέα Ξανθού

04-12-2018

Το νέο «μίγμα» φαρμακευτικής πολιτικής στη μεταμνημονιακή περίοδο, με διακηρυγμένο στόχο «τη συνολική ευστάθεια στην αγορά φαρμάκου», παρουσίασε χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ-ΠΕΦ-PIF) και στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής δαπάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα φαρμακευτική πολιτική περιλαμβάνει αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων και στην κατανομή του clawback. Πιο αναλυτικά:

Τιμολόγηση
Το προτεινόμενο σύστημα τιμολόγησης περιλαμβάνει σαν βάση αναφοράς το μέσο όρο από τις 2 χαμηλότερες τιμές της Ευρωζώνης (αντί για τις 3 χαμηλότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης) για την τιμολόγηση των on patent και off patent φαρμάκων. Έτσι, σύμφωνα με την εισήγηση του υπουργού Υγείας, οι τιμές αναφοράς προκύπτουν από χώρες με κοινό νόμισμα και παρόμοιο επίπεδο οικονομικής-κοινωνικής ανάπτυξης.
Η τιμολόγηση νέων φαρμάκων θα εξακολουθήσει να γίνεται 4 φορές το χρόνο , ενώ η ανατιμολόγηση θα γίνεται 1 φορά ( αντί για 2 που ισχύει σήμερα και έχει προκαλέσει σωρρευτικά μια σημαντική μείωση των τιμών των γενοσήμων) .
Τα γενόσημα τιμολογούνται/ανατιμολογούνται στο 65% της τιμής του off patent και μέχρι το κατώτατο όριο του ΚΗΘ ( κόστος ημερήσιας θεραπείας) , ενώ μέχρι σήμερα πρακτικά δεν υπήρχε όριο στην συνεχή απομείωση τιμής.
Τα βιο-ομοειδή τιμολογούνται/ανατιμολογούνται με βάση τις 2 χαμηλότερες τιμές της ευρωζώνης.
Όσα on patent /off patent είναι πάνω από το μέσο όρο των 2 χαμηλότερων της Ευρωζώνης , μειώνονται σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο ) και μέχρι τις 2 χαμηλότερες . Όσα on/off είναι κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης , θα αυξηθούν σταδιακά ( μέχρι 10% το χρόνο) και μέχρι τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.

Πρόταση για την κατανομή του rebate/clawback
Η νέα φαρμακευτική πολιτική προβλέπει αύξηση της επίδρασης της «ανάπτυξης» (growth) ενός φαρμάκου στην κατανομή του clawback από 10% (που είναι σήμερα) σε 25%. Από το μέτρο εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα πρώτα 2 χρόνια. Επίσης εξαιρούνται όσα φάρμακα θα έχουν περάσει από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης και θα υπάρχει συμφωνία για έκπτωση στην τιμή αποζημίωσης.
Παράλληλα προβλέπεται σταδιακή απομείωση του +25% rebate για τα νέα φάρμακα , με αρχή από το 2019 με 5% και μετά 4%, 3%, 2%, 1% για τα επόμενα 5 χρόνια . Η αλλαγή αυτή συμβαδίζει με την ενίσχυση της διαδικασίας αξιολόγησης-διαπραγμάτευσης που σήμερα είναι υποχρεωτική για κάθε νέο φάρμακο και ιδιαίτερα Φάρμακα Υψηλού Κόστους.