“Αγία Σοφία”: Μάχη για να κρατηθεί εν λειτουργία η ΩΡΛ κλινική

18-12-2018

Του Βασίλη Βενιζέλου

 

Πολύ έντονη είναι τις τελευταίες ημέρες η φημολογία, η οποία «θέλει» την ωτορινολαρυγγική (ΩΡΛ) κλινική του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας «Αγία Σοφία» ακόμη και να έχει ήδη κλείσει, στην καλύτερη των περιπτώσεων να αναμένεται εντός του αμέσως προσεχούς χρονικού διαστήματος να κλείσει…

Το healthview.gr αναζήτησε την πραγματικότητα, αλλά οι σχετικές εξηγήσεις διίστανται απολύτως και καθέτως! Η συγκεκριμένη κλινική, πάντως, λειτουργεί.

Έτσι, για “κατευθυνόμενη φημολογία, με σκοπιμότητες” κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας, σχετικά με το εικαζόμενο από ορισμένους “λουκέτο” στην πάλαι ποτέ κορυφαία στην Ελλάδα ΩΡΛ κλινική του “Αγία Σοφία” και διαβεβαιώνει με ιδιαίτερη έμφαση ότι “τίποτε δεν κλείνει”!

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του healthview.gr, με αφορμή την πολύ έντονη φημολογία περί επικείμενου “λουκέτου” στην κλινική, το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει ότι στην ΩΡΛ κλινική του “Αγία Σοφία” υπηρετούν σήμερα πέντε (5) ειδικευμένοι γιατροί και ένας (1) ειδικευόμενος, ενώ διορίσθηκε μόλις ακόμη ένας (1) ειδικευόμενος για την ίδια κλινική.

Επίσης, πάντα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ο διευθυντής της αντίστοιχης ΩΡΛ κλινικής του νοσοκομείου παίδων της Αθήνας “Π. και Α. Κυριακού” πιστοποιήθηκε πολύ πρόσφατα από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), προκειμένου να έχει την άδεια να τοποθετεί εκείνος κοχλιακά εμφυτεύματα και «να μην υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα, ακόμη και σε αυτό το θέμα».

Οι γιατροί ανησυχούν…

Πάντως, γιατροί του «Αγία Σοφία», οι οποίοι επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, κάνουν λόγο στο healthview.gr περί «μεγάλης ευθύνης του διοικητή του ‘Αγία Σοφία’ Μανώλη Παπασάββα, ο οποίος αδιαφόρησε μέχρι σήμερα για την κλινική, παρά τις εκκλήσεις των τριών πρώην διευθυντών της» και υποστηρίζουν, την ίδια στιγμή, ότι «η ΩΡΛ κλινική λειτουργεί με έναν επιμελητή Α’, αποσπασμένο από το νοσοκομείο παίδων Πεντέλης, και λίγους επικουρικούς γιατρούς, με αποτέλεσμα η κλινική να ‘πλέει’ στην πλήρη αβεβαιότητα όσον αφορά τη δυνατότητα της λειτουργίας της στο πολύ ορατό μέλλον».

Σε κάθε περίπτωση, η ΩΡΛ κλινική του «Αγία Σοφία» δεν έχει κλείσει ούτε προβλέπεται να κλείσει εντός των προσεχούς ορατού χρονικού διαστήματος, παρά το γεγονός ότι φαίνεται να λειτουργεί με προβλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το ίδιο το  υπουργείο Υγείας προσδιορίζει ακόμη και ονομαστικά τον υπεύθυνο, αλλά και την αιτία, για την εντεινόμενη φημολογία περί επικείμενου «λουκέτου» στην εν λόγω κλινική…