Αυξημένη δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας, στους 39 οι νεκροί

07-02-2019

39 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη γρίπη με 21 από αυτούς να έχουν καταλήξει μόλις την τελευταία εβδομάδα. Μάλιστα το τελευταίο θύμα ήταν βρέφος με υποκείμενο νόσημα που νοσηλευόταν στην Εντατική. Στις ΜΕΘ βρίσκονται αυτή τη στιγμή 165 άνθρωποι που νοσηλεύονται με επιπλοκές από την εποχική γρίπη.

Κατά τη συνέντευξη τύπου του ΚΕΕΛΠΝΟ οι ειδικοί επεσήμαναν ότι η δραστηριότητα της γρίπης στη χώρα μας παραμένει αυξημένη αλλά μέσα στο γενικό πληθυσμό. Το πιο αποτελεσματικό όπλο για την πρόληψη της γρίπης τονίζουν οι ειδικοί, είναι ο εμβολιασμός και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, (άτομα 60 ετών και άνω, εγκυμοσύνη, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα).

Σημαντική είναι η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής βοήθειας & χρήσης αντι-ιικών μετά από ιατρική εκτίμηση σε ασθενείς που α) ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και β) σε περιπτώσεις σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ή/και εμφάνισης επιπλοκών. Αν και το ποσοστό εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό αυξήθηκε σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ωστόσο παρατηρείται χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στις έγκυες, στις λεχωϊδες στις θηλάζουσες, γεγονός που καθιστά επιτακτική την ανάγκη επίμονων προσπαθειών για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης αυτού του πληθυσμού.

Όσον αφορά στα σχολεία ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα απαραίτητα μέτρα υγιεινής που πρέπει να λαμβάνονται τόσο από τους εκπαιδευτικούς όσο και από τους μαθητές αντίστοιχα (καλός και συχνός αερισμός των αιθουσών, τακτικό πλύσιμο χεριών, βήχας και φτέρνισμα σε χαρτομάντιλο ή την εσωτερική επιφάνεια του αγκώνα). Σημειώθηκε ότι το κλείσιμο των σχολείων δε συνιστάται, καθώς έχει δειχθεί ότι δεν συμβάλλει στη μείωση της εξάπλωσης του ιού (το μέτρο θα μπορούσε να έχει θέση υπό πολύ ειδικές συνθήκες σε περίπτωση πανδημίας). Υπογραμμίστηκε ότι όσοι νοσούν επιβάλλεται να μένουν στο σπίτι.