17 θάνατοι μέσα σε μία εβδομάδα από τη Γρίπη

15-02-2019

«Καλπάζει» η γρίπη στη χώρα μας, με τους συνολικούς θανάτους που δηλώθηκαν τη τελευταία εβδομάδα εξαιτίας επιπλοκών μετά τη νόσηση με τον ιό, να φθάνουν τους 17. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το διάστημα 4–10 Φεβρουαρίου 2019, οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ενδεικτικό είναι ότι το ίδιο διάστημα, στα Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 400 κλινικά δείγματα, όλα από τα νοσοκομεία. Τα 149 (37,2%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και συγκεκριμένα τα 148 (99,3%) ήταν τύπου Α και το 1 (0,7%) ήταν τύπου Β. Τα 119 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 18 (15,1%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 101 (84,9%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Συνολικά, από την έναρξη της φετινή περιόδου επιτήρησης του ιού της γρίπης, έχουν καταγραφγεί 226 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, εκ των οποίων τα 219 νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. όπως τονίζει το ΚΕΕΛΠΝΟ, από αυτά εμβολιασμένα ήταν τα 29 (13%). Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν συνολικά 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Οι 49 θάνατοι αφορούσαν σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ και 7 σε ασθενείς χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ..

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 123 άνδρες και 96 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη, μέση ηλικία 58 έτη και διάμεση 62 έτη. Τα 218 (99,5%) από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, το 1 (0,5%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Τα 186 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών τα 25 (13,4%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 161 (86,6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09.

Όσον αφορά στα κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.: Πρόκειται για 3 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 35 έως 87 έτη και διάμεση ηλικία 78 έτη. Όλα τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 5 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών το 1 (20%) ανήκε στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 4 (80%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09. Τα 6 (85,7%) από τα 7 προαναφερθέντα σοβαρά κρούσματα χωρίς νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 56 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, εκ των οποίων οι 49 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία στη Μ.Ε.Θ και 7 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε Μ.Ε.Θ.. Πρόκειται για 39 άνδρες και 17 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 0 έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη. Όλα τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονταν στον ιό γρίπης τύπου Α. Τα 46 στελέχη γρίπης τύπου Α που απομονώθηκαν από τα προαναφερθέντα  κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και εξ΄ αυτών 39 (84,8%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09 και 7 (15,2%) στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Σημειώνεται ότι τα 48 (85,7%) από τα 56 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, «η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε αυξημένα επίπεδα. Επικρατών υπότυπος είναι ο Α(Η1Ν1)pdm09. Τονίζεται η σημασία του αντιγριππικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη». Σημειώνεται ότι όπως συστήνεται από το υπουργείο υγείας ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, θεωρείται ασφαλής και αποτελεσματικός και συστήνεται για όλη τη διάρκεια του χειμώνα. Σημειώνεται ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Τα μέτρα πρόληψης της Γρίπης που συνιστά το υπουργείο Υγείας είναι τα εξής:

* Η λήψη μέτρων υγιεινής, όπως αερισμός των χώρων, ιδιαίτερα όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ανθρώπων, όπως π.χ. σχολεία, οικοτροφεία, γηροκομεία κτλ.

* Το συχνό πλύσιμο των χεριών

* Η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος

* Η αποφυγή του συγχρωτισμού γενικώς. Ο συγχρωτισμός σε μέρη τα οποία δεν αερίζονται επαρκώς ευνοεί την μετάδοση του ιού και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τις ευπαθείς ομάδες (π.χ μέσα μαζικής μεταφοράς, αίθουσες αναμονής κτλ)

* Η τήρηση των κανόνων αναπνευστικής υγιεινής

* Παραμονή στο σπίτι των ατόμων που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό (οικειοθελής απομόνωση)

* Αναζήτηση ιατρικής βοήθειας, όταν τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι σοβαρά. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας αφορά και στα άτομα που δεν ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού.

* Η λήψη αντιϊικών φαρμάκων ως προληπτική αγωγή μετά από ιατρική εντολή

 

Διαβάστε επίσης:

Παύλος Πολάκης: Δεν υπάρχει λόγος πανικού για τη γρίπη – Σπέκουλα γνωστών ΜΜΕ τα τρομολαγνικά δημοσιεύματα