Συνεχίζεται η επέλαση της γρίπης στη χώρα μας, 18 θάνατοι σε μία εβδομάδα

25-02-2019

Συνεχίζεται η «επέλαση» της γρίπης στη χώρα μας. Ενδεικτικό είναι ότι έως και την περασμένη Κυριακή είχαν καταγραφεί 74 θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι 18 την τελευταία εβδομάδα, έναντι 42 το ίδιο διάστημα πέρυσι. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης της γρίπης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες, ο αριθμός των σοβαρών κρουσμάτων που δηλώθηκαν στο κέντρο από τον περασμένο Οκτώβριο έως και τις 17 Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 274, από τα οποία τα 264 νοσηλεύθηκαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πέρυσι το ίδιο διάστημα 107 ασθενείς είχαν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι σχεδόν το 9% των ιατρικών επισκέψεων την περασμένη εβδομάδα αφορούσε κρούσματα γριπώδους συνδρομής. Με βάση τις εξετάσεις που γίνονται στα εργαστήρια αναφοράς γρίπης, εκτιμάται ότι τουλάχιστον ένας στους τρεις ασθενείς με συμπτώματα έχει προσβληθεί από γρίπη.

Πιο αναλυτικά, την προηγούμενη εβδομάδα εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας 27 ασθενείς, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό όσων έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ λόγω γρίπης σε 264. Η μέση ηλικία των ασθενών είναι τα 61 έτη ενώ στη συντριπτική τους πλειονότητα (περίπου 85%) είχαν προσβληθεί από γρίπη Α (Η1Ν1). Το 86% των ασθενών δεν είχε εμβολιαστεί έναντι της γρίπης, ενώ το 75% ανήκε σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός.

Περισσότερο από το 86% των ασθενών που τελικά κατέληξαν ανήκε σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Από τους 74 θανάτους που έχουν καταγραφεί έως τις 17 Φεβρουαρίου, οι 10 αφορούσαν ασθενείς που δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ.