Η “ανάγνωση” του προγράμματος της ΝΔ από τον καθηγητή οικονομικών Γιάννη Κυριόπουλο

01-03-2019

Τα καλά σημεία, τις αδυναμίες, τα κενά, αλλά και τις αοριστίες του προγράμματος για την υγεία, αναδεικνύει η κριτική ματιά του βαθύ γνώστη των ζητημάτων πολιτικών Υγείας, καθηγητή οικονομικών και πρώην κοσμήτορα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας,  Γιάννη Κυριόπουλου. Ο κος Κυριόποuλος, καταγράφει στα “ατού” του προγράμματος, την έμφαση στην πρόληψη, βλέπει “κρατήματα” στις μεταρρυθμιστικά σχέδια, εντοπίζει “προσεκτικές” ασάφειες, και επισημαίνει σοβαρά ελλείμματα απαντήσεων στα τεράστια ερωτηματικά της χρηματοδότησης και των διαρθρωτικών αλλαγών. “Η αλλαγή κουλτούρας και πολιτικής, καταλήγει ο κος Κυριόπουλος, συνιστά τη μεγάλη πρόκληση για τη ΝΔ, προς το παρόν παραμένουν στη μέση του δρόμου και για να αλλάξει αυτό, χρειάζεται όπως λέει “πολύ δουλειά και πίσω από τον πάγκο”.

1.Ευχολόγιο και δείγμα καλών προθέσεων, ή σοβαρή πολιτική βούληση, η βαρύτητα που δίνει στην πρόληψη το πρόγραμμα για την υγεία της ΝΔ;

Είναι προφανές ότι αποτελεί μια πολιτική προγραμματική δήλωση, η αξιοπιστία της οποίας θα κριθεί στη πράξη,αλλά και από την αναγκαία διασφάλιση των διοικητικών, διαχειριστικών και οικονομικών στηριγμάτων της. Ούτως ή άλλως, ο άξονας της συζήτησης για τα προγράμματα και τις πολιτικές υγείας οφείλει να μετακινηθεί προς τη πλευρά της πρόληψης και της δημόσιας υγείας. Στο πλαίσιο αυτό ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων που εμπεριέχονται στο πρόγραμμα συνιστούν αναγκαία- αλλά όχι και ικανή- συνθήκη αναπροσανατολισμού της εθνικής πολιτικής υγείας. Με την έννοια αυτή η συζήτηση για τα ζητήματα της πρόληψης πρέπει να συνεχιστεί και να διευρυνθεί με επιστημονική τεκμηρίωση και πολιτική υπευθυνότητα.

2.Αποτελεί αναγκαιότητα η στροφή στον ιδιωτικό τομέα για καλύτερη υγεία; Δεν αποτελούν απειλή τα πιο φιλελεύθερα μοντέλα για τους ευπαθείς πολίτες;

Το προγραμματικό εγχείρημα της αντιπολίτευσης, διακρίνεται από ένα «κράτημα» σχετικά με τη μεταρρυθμιστική ένταση που περικλείει. Συνεπώς η παρέμβασή της αναφέρεται μόνον στην ανάγκη μιας οργανωμένης συνέργειας μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Δεν εμπλέκεται στην προσπάθεια βελτίωσης της ελευθερίας των «παικτών» στο σύστημα υγείας. Βεβαίως δεν αποπειράται την εισαγωγή τεχνικών «ελεγχόμενου ανταγωνισμού», πράγμα που συνιστά τη κυρίαρχη πρακτική σε διεθνή κλίμακα. Κατά τη γνώμη μου, από τη προσέγγιση αυτή, ελλείπει η πραγματική αναγνώριση των διαρθρωτικών προβλημάτων στον υγειονομικό τομέα και η τολμηρή εισαγωγή μιας αναγκαίας «δόσης» ανταγωνισμού στην πλευρά της προσφοράς.

3.Πως κρίνετε την προαναγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με το πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας;

Αν και η γενική κατεύθυνση προσανατολίζεται στα δίκτυα πρωτοβάθμιας φροντίδας εντούτοις δεν έχει τη δέουσα πληρότητα και τεχνοκρατική τεκμηρίωση. Παραμένει στη «μέση του δρόμου». Εικάζεται ότι υπάρχει και δουλειά «πίσω από τον πάγκο». Κατά συνέπεια δικαίως αναμένεται η εκδήλωση του προγράμματος σε πληρέστερη μορφή. Θεωρώ ότι το υπόδειγμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας πρέπει να περιλαμβάνει το σύνολο των εκφάνσεών της . Δεδομένου ότι δεν έχει αναδειχθεί ένα «ηγεμονικό πρότυπο» σ’ αυτήν. Η επιλογή μιας πλουραλιστικής επιλογής του τύπου: «όλοι οι προμηθευτές» έναντι «όλων των χρηστών» είναι η κατάλληλη απάντηση στη παρούσα συγκυρία.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ: