Όροι και προϋποθέσεις για τη χορήγηση άσκησης ιατρικού επαγγέλματος και τίτλου ειδικότητας

30-04-2019

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης υπουργική απόφαση η οποία καθορίζει τα δικαιολογητικά, τη διαδικασία, τους όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης ιατρικού επαγγέλματος καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας. Σύμφωνα με την απόφαση, αρμόδια αρχή για τη χορήγηση, αναστολή και ανάκληση βεβαίωσης άσκησης επαγγέλματος ιατρών καθώς και τίτλου ιατρικής ειδικότητας είναι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (Π.Ι.Σ).

Για τη χορήγηση βεβαίωσης άσκησης του επαγγέλματος του Ιατρού απαιτείται:

1. Πτυχίο Ιατρικής των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή

2. Τίτλος σπουδών εκπαιδευτικού οργανισμού κράτους-μέλους της Ε.Ε. αναγνωρισμένος σύμφωνα με τις διατάξεις του π.δ. 38/2010 ( ΦΕΚ 78 Α ́), όπως ισχύει ή

3. Τίτλος σπουδών της αλλοδαπής αναγνωρισμένος από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π (ΔΙΚΑΤΣΑ), ως ισότιμος και αντίστοιχος με τα πτυχία Ιατρικής της ημεδαπής.

4. Να μην τελεί υπό στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων ή υπό δικαστική συμπαράσταση.

5. Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για κλοπή, απάτη υπεξαίρεση, πλαστογραφία, κιβδηλεία, παραχάραξη, για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, ανθρωποκτονία από πρόθεση, παιδοκτονία, για εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας, για αρπαγή προσώπου, για εγκλήματα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής , για αισχροκέρδεια.

6. Να μην έχει παρέλθει διετία από την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου της Ιατρικής Σχολής των ΑΕΙ της ημεδαπής, ή της αναγνώρισης του τίτλου σπουδών του εκπαιδευτικού οργανισμού κράτους-μέλους της Ε.Ε., ή της έκδοσης της απόφασης του ΔΟΑΤΑΠ για την ισοτιμία και αντιστοιχία του τίτλου σπουδών από εκπαιδευτικούς οργανισμούς τρίτων χωρών.

7. Ο τύπος και το περιεχόμενο της βεβαίωσης άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας.

8. Η βεβαίωση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος υπογράφεται από τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ.

Αντίστοιχα, το περιεχόμενο και ο τύπος του τίτλου ειδικότητας καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Ο τίτλος ιατρικής ειδικότητας (πάπυρος) και η απόφαση χρήσης τίτλου ειδικότητας υπογράφονται από τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ.. Για την απόκτηση τίτλου ιατρικής ειδικότητας απαιτούνται:

α. Άδεια ή βεβαίωση άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος.

β. Συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ειδικότητας, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, για τη λήψη του τίτλου αντίστοιχης ιατρικής ειδικότητας.

γ. Επιτυχής δοκιμασία ενώπιον Εξεταστικής Επιτροπής.

δ. Βεβαίωση εκπλήρωσης υπηρεσίας υπαίθρου ή νόμιμης απαλλαγής από αυτήν, χορηγούμενη από το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις.