Διαδικασίες “εξπρές” για υιοθεσία και αναδοχή, υπόσχεται το νέο θεσμικό πλαίσιο

06-05-2019

«Εξπρές» διαδικασίες για υιοθεσία και αναδοχή υπόσχεται το νέο θεσμικό πλαίσιο που εγκαινιάστηκε πριν από λίγες ημέρες. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου – μιλώντας στον News 24/7 – «στόχος της κυβέρνησης είναι η αναμονή να διαρκεί 8-12 μήνες για τους υποψήφιους γονείς».

Ήδη, μέσα σε δύο εβδομάδες, που λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη διαδικασία, έχουν γίνει 450 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 90 είναι για αναδοχή. Η είσοδος στην πλατφόρμα γίνεται με τους κωδικούς τουtaxisnet και μετά οι ενδιαφερόμενοι ακολουθούν τις οδηγίες για τα πιστοποιητικά που θα χρειαστούν.

Αναφερόμενη στην έρευνα καταλληλότητας των υποψηφίων, η κα Φωτίου είπε ότι διαρκεί τρεις μήνες και τάχθηκε υπέρ της αυστηρότητας του πλαισίου, λόγω της σοβαρότητας του θέματος.

Μητρώο

Το νέο πλαίσιο προβλέπει Εθνικό Μητρώο, στο οποίο τα ιδρύματα θα είναι υποχρεωμένα πλέον να αναρτούν τον ηλεκτρονικό φάκελο των παιδιών. «Το ίδιο θα ισχύει και για τους υποψήφιους γονείς, ούτως ώστε το σύστημα να βλέπει τις ανάγκες και να μην χρειάζεται ο υποψήφιος να απευθύνεται σε κάθε ίδρυμα ξεχωριστά» διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός.