Διαμαρτυρία εργαζομένων στο ΕΣΥ για τις ελλείψεις και τα προβλήματα στη δημόσια υγεία

16-05-2019

24ωρη Πανελλαδική Πανυγειονομική Απεργία, έχουν κηρύξει για σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ θα συγκεντρωθούν στις 9.00 πμ για να κάνουν πορεία προς το υπουργείο Υγείας διαμαρτυρόμενοι  για τις ελλείψεις σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό στο ΕΣΥ αλλά και για τους μισθούς πείνας των 640 ευρώ.

Με 5,2% Δημόσιες Δαπάνες Υγείας που θα παραμείνουν καθηλωμένες με βάση τις δεσμεύσεις έως το έτος 2022 δεν μπορεί να αναταθεί η Δημόσια Υγεία υποστηρίζουν αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, ενώ είναι. υποκρισία να μιλάει σήμερα η κυβέρνηση για Δημόσιο Σύστημα Υγείας τη στιγμή που οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας είναι στο 3,5% του ΑΕΠ  και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο μέσος όρος είναι 1% του ΑΕΠ.

Περιγράφοντας κάποια από τα μεγάλα προβλήματα του ΕΣΥ οι εργαζόμενοι αναφέρουν τα εξής:

-50 Νοσοκομεία δε διαθέτουν Αξονικό τομογράφο, με συνέπεια τα ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα κάνουν χρυσές δουλειές και σε 100 Κέντρα Υγείας δεν λειτουργούν τα Ακτινολογικά και Μικροβιολογικά Εργαστήρια λόγω έλλειψης προσωπικού ή βλαβών.Νοσοκομεία δεν διαθέτουν βασικές ειδικότητες ιατρών και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς καλούν ιδιώτες ιατρούς για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υγείας και τους πληρώνουν από την τσέπη τους.
Οι επισκέψεις στα Απογεματινά Ιατρεία των Νοσοκομείων πληρώνονται από τις τσέπες των πολιτών.
-Στη Σαντορίνη το Νοσοκομείο λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία και χρεώνουν με υπέρογκα ποσά τους τουρίστες και τους μετανάστες πολύ πάνω από το κρατικό τιμολόγιο.
-Νοσηλευόμενοι ασθενείς φέρνουν τα φάρμακα από το σπίτι τους, αναλώσιμα και χειρουργικά υλικά. Οι υποδομές και ο εξοπλισμός των Νοσοκομείων είναι διαλυμένοι. 10 χρόνια έχουν να γίνουν επενδύσεις. Εάν δεν ήταν οι Δωρεές η κατάσταση θα ήταν εφιαλτική. Οι Ακτινοθεραπείες έχουν τρεις μήνες αναμονή αν και 10 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα δώρισε στα Δημόσια Νοσοκομεία το Ίδρυμα Νιάρχου.

Από τα στοιχεία του ανθρώπινου δυναμικού, του Υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης, προκύπτει ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η Κυβέρνηση του Σύριζα παρέλαβε μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας 79.535 και τον Δεκέμβριο 2018 το προσωπικό είναι 78.688. Από τον Ιανουάριο έως σήμερα συνταξιοδοτήθηκαν και άλλοι 1.000 υπάλληλοι (στοιχεία Γ.Λ.Κ.). Ως εκ τούτο το μόνιμο προσωπικό στο Υπουργείο Υγείας μειώθηκε κατά 1.845

Δεν έγινε καμία προκήρυξη μόνιμου προσωπικού τα έτη 2017, 2018, 2019 αν και αποχώρησαν 3000 με συνταξιοδότηση. Οι 1.100 θέσεις που προκηρύχτηκαν τώρα είναι προς αντικατάσταση του Επικουρικού. Με βάση το ESYnet Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείο Υγείας το προσωπικό των Νοσοκομείων σήμερα είναι 6000 λιγότεροι σε σχέση με το έτος 2014.

Τέλος όπως αναφέρουν τα Νοσοκομεία οφείλουν 800.000 ρεπό και άδειες στο Νοσηλευτικό προσωπικό. Σε καθ’ ένα οφείλονται από 60 έως 150 ρεπό και άδειες.