Αλκοόλ: Ακόμα και η ελάχιστη κατανάλωση αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό

28-05-2019

Πολλές φορές η επιστημονική κοινότητα έχει διχαστεί για το κατά πόσο το αλκοόλ είναι τελικά βλαβερό για την υγεία ή κάνει καλό ακόμα και σε μικρή ή μέτρια κατανάλωση. Τώρα, νέα έρευνα Βρετανών και Κινέζων επιστημόνων δείχνει πως ακόμα και το λίγο αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο υπέρτασης και εγκεφαλικού.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet»
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης διαπίστωσαν πως ο κίνδυνος υπέρτασης και εγκεφαλικού αυξάνεται σταθερά ανάλογα με την κατανάλωση.

Όπως έγραψαν η επικεφαλής της έρευνας Αϊόνα Μίλγουντ και οι συνεργάτες της «δεν υπάρχει κανένα προστατευτικό αποτέλεσμα της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ έναντι του εγκεφαλικού. Και η παραμικρή κατανάλωσή του αυξάνει την πιθανότητα να πάθει κάποιος εγκεφαλικό. Λιγότερο σαφή είναι τα ευρήματα για τον κίνδυνο εμφράγματος, γι’ αυτό το θέμα θα μελετηθεί περαιτέρω».
Μάλιστα, όπως φάνηκε, το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 35% για κάθε τέσσερα πρόσθετα ποτά τη μέρα (280 γραμμάρια αλκοόλ την εβδομάδα).
Η κατανάλωση δέκα έως 20 γραμμαρίων αλκοόλ τη μέρα αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού κατά 10% ως 15%.

Προηγούμενες μελέτες είχαν βρει ότι ένα έως δύο ποτά τη μέρα μπορεί να βοηθούν στην αποτροπή ενός εγκεφαλικού, κάτι που όμως καταρρίπτει πειστικά η νέα μεγάλη έρευνα που έγινε μεταξύ 512.000 ενηλίκων στην Κίνα.

Στην Κίνα περισσότερα χρόνια ζωής χάνονται εξαιτίας των εγκεφαλικών από κάθε άλλη πάθηση. Στους άνδρες το αλκοόλ εκτιμάται, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, ότι είναι η αιτία για το 8% των ισχαιμικών εγκεφαλικών και το 16% των αιμορραγικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι περίπου 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι πίνουν αλκοόλ, με μέση κατανάλωση 33 γραμμαρίων καθαρού αλκοόλ τη μέρα, δηλαδή περίπου δύο ποτήρια κρασιού των 150 ml ή μια μεγάλη μπίρα των 750 ml.

Με βάση τις τωρινές τάσεις, αναμένεται αύξηση της παγκόσμιας κατά κεφαλήν κατανάλωσης αλκοόλ μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Η Ευρώπη έχει σήμερα τη μεγαλύτερη κατ’ άτομο κατανάλωση αλκοόλ στον κόσμο, αλλά εμφανίζει μείωση περίπου 10% μετά το 2010.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Αλκοόλ: Στα πόσα ποτά θεωρείσαι αλκοολικός