ΕΟΠΥΥ: Καμία αμφισβήτηση των οδηγιών για τις εξετάσεις

Γιατρός
26-12-2016

“Οι κατευθυντήριες οδηγίες δεν αμφισβητήθηκαν από καμία επιστημονική εταιρεία, αντίθετα επιβεβαιώθηκαν, όπως από την Ουρολογική εταιρεία, η οποία συμφωνεί με την εξέταση του PSA”, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΠΥΥ σχετικά με τη συνταγογράφηση των εξετάσεων. Ο ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση αποτελεί την πρώτη αποφασιστική πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας για τη θέσπιση κανόνων και κριτηρίων αμιγώς επιστημονικών και τεκμηριωμένων.

Στο ίδιο πνεύμα εφαρμόζονται ήδη κανόνες συνταγογράφησης φαρμάκων με κριτήρια την ειδικότητα, τον κάθε ΑΜΚΑ χωριστά, την γεωγραφική περιοχή και την εποχικότητα. Στόχος του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ είναι ο έλεγχος και ο εξορθολογισμός της μεγάλης σπατάλης στις διαγνωστικές εξετάσεις αλλά και της συγκράτησης των φαρμακευτικών δαπανών εντός των ορίων που θέτουν πρωτίστως οι ανάγκες των ασθενών.

Οι συνταγογραφικές και κατευθυντήριες οδηγίες δεν περικόπτουν εξετάσεις, τονίζει ο ΕΟΠΥΥ δεν στερούν από τους ασθενείς τις αναγκαίες διαγνωστικές τους εξετάσεις. Αποτελούν όμως ένα εργαλείο στα χέρια των γιατρών, προκειμένου οι ίδιοι να βελτιώσουν το μείγμα της συνταγογράφησης τους. Το όλο σύστημα στηρίζεται στην διαρκή ενημέρωση των γιατρών και το σημαντικό είναι ότι εξοικονομούνται πόροι από τον περιορισμό της σπατάλης.