Στην τελική ευθεία για ένα κεντρικό πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των φαρμακευτικών ουσιών

10-06-2019

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η δημιουργία ενός Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης του Εθνικού Καταλόγου Φαρμακευτικών Ουσιών. Ήδη ολοκληρώθηκε σχετική μελέτη για την καταγραφή και ανάλυση όλων των εμπλεκόμενων, τη συλλογή πληροφοριών όπως ενδείξεις, αντενδείξεις, διαγνώσεις, που σχετίζονται με κάθε φαρμακευτικό κατασκεύασμα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι ο ΕΚΦΟ να αποτελέσει μια πλατφόρμα στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται ψηφιοποιημένα όλες οι πληροφορίες για το κάθε φάρμακο που κυκλοφορεί ξεχωριστά, από τις ενδείξεις για τις οποίες χρησιμοποιείται και τις αντενδείξεις ή τις αλληλεπιδράσεις του με άλλα φάρμακα, μέχρι την υπαγωγή του στα δελτία τιμών φαρμάκων, τη θετική ή αρνητική λίστα, την θέση του στις θεραπευτικές κατηγορίες φαρμάκων ή στα θεραπευτικά πρωτόκολλα κλπ.

Τα στοιχεία αυτά θα είναι ορατά ή προσβάσιμα βάσει των εφαρμοσμένων πολιτικών πρόσβασης σε τρίτους φορείς και πληροφοριακά συστήματα (ΣΗΣ, ΑΗΦΥ, eΔΑΠΥ, ΟΠΣΥ Νοσοκομείων κτλ.) για την διασφάλιση της σύγχρονης ενημέρωσης τους ως προς την απόδοση των εξ αυτών παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι στον ΕΚΦΟ θα έχουν πρόσβαση βάσει των αποφασισμένων πολιτικών εξουσιοδότησης, επεξεργασίας, χρήσης και αξιοποίησης όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, (ΥΥ, ΕΟΦ, ΕΟΠΥΥ, φαρμακοποιοί, φαρμακοβιομηχανία κλπ.).