Multitasking: Τα καταφέρνουν καλύτερα οι άνδρες ή οι γυναίκες

17-08-2019

Multitasking είναι ο όρος που χρησιμοποιούμε για να πούμε πως κάποιος μπορεί να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονια. Η κοινή πεποίθηση είναι πως οι γυναίκες είναι πιο καλές σε αυτό από τους άνδρες. Ισχύει όμως πραγματικά κάτι τέτοιιο; Η επιστήμη απαντά.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο RWTH στο Άαχεν, της Γερμανίας μελέτησαν στοιχεία από 48 άνδρες και 48 συνομήλικές τους γυναίκες που κλήθηκαν να κάνουν μερικά τεστ γραμμάτων και αριθμών. Τα τεστ ήταν τριών ειδών:
– Τεστ που απαιτούσαν εκτέλεση δύο εργασιών ταυτοχρόνως (ταυτόχρονο multitasking)
– Τεστ που απαιτούσαν συνεχείς εναλλαγές μεταξύ δύο εργασιών (διαδοχικό multitasking)
– Απλά τεστ που χρειάζονταν εκτέλεση μίας εργασίας

Οι ερευνητές μέτρησαν τους χρόνους αντίδρασης των εθελοντών τους, καθώς και την ακρίβειά τους στα τεστ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση PLoS One.
Η επικεφαλής της μελέτης Dr Patricia Hirsch και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν πως η ακρίβεια και η ταχύτητα των εθελοντών ήταν σημαντικά μειωμένη με το multitasking. Οι διαφορές στις επιδόσεις ήταν παραπλήσιες στα δύο φύλα, ενώ και οι μεν και οι δε ήταν πολύ πιο γρήγοροι και ακριβείς στα απλά τεστ.

Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε εκείνα που αντικρούουν την γυναικεία επικράτηση στο multitasking, λένε οι ερευνητές.
«Τα ευρήματά μας παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι δεν υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές μεταξύ των φύλων στις επιδόσεις στο multitasking», δήλωσε η Hirsch.

Όσον αφορά τις μελέτες που είχαν δείξει ότι υπάρχει διαφορά, αυτές ίσως εξέτασαν διαφορετικές δραστηριότητες στις οποίες ίσως είναι αποδοτικότερες οι γυναίκες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Γιατί οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες;