Ευτυχία: Με ποιους θέλουμε να βρισκόμαστε όταν είμαστε χαρούμενοι;

26-08-2019

Θα περίμενε κανείς όταν είναι πολύ ευτυχισμένος να θέλει να το μοιραστεί με τους δικούς του ανθρώπους και να βρίσκεται κοντά σε φίλους και συγγενείς. Κι όμως! Νέα έρευνα Αμερικανών επιστημόνων δείχνει πως όταν κάποιος αισθάνεται χαρούμενος, επιλέγει να επικοινωνήσει με αγνώστους και να κάνει νέες γνωριμίες. Αντίθετα, σε φίλους, συγγενείς και συντρόφους στρέφεται όταν νιώθει θλίψη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Harvard στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέτασαν περισσότερους από 30.000 ανθρώπους -κυρίως από τη Γαλλία – για ένα μήνα. Σε τυχαίες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, έλεγχαν τους συμμετέχοντες, ρωτώντας τους πώς αισθάνονταν, τι έκαναν εκείνη τη δεδομένη στιγμή και με ποιον ήταν, αν δεν ήταν μόνοι.

Οι απαντήσεις έδωσαν στους ερευνητές στοιχεία σχετικά με τις δραστηριότητες και τη διάθεση του κάθε ατόμου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούσαν να δουν πώς ο χρόνος που περνούσε κάθε ένας με ένα δεδομένο άτομο επηρέαζε τα συναισθήματά του.
Στο πλαίσιο της ανώνυμης αλλά πολύ εκτενούς ανάλυσης, οι ερευνητές έλαβαν επίσης υπόψη πόσο διασκεδαστική ή όχι ήταν κάθε δραστηριότητα που είχαν κάνει οι συμμετέχοντες καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας, όπως και το αν έτειναν να είναι σε καλύτερη διάθεση κατά την έναρξη ή το τέλος της ημέρας.

Διαπίστωσαν ότι όταν οι άνθρωποι αισθάνονταν θλιμμένοι, έτειναν να περνούν χρόνο με τους φίλους και τους κοντινούς τους ανθρώπους. Ο ποιοτικός χρόνος με τους αγαπημένους τους, τους έκανε να αισθάνονται καλύτερα, βελτιώνοντας τη διάθεσή τους.

Οι χαρούμενοι άνθρωποι, από την άλλη πλευρά, αναζητούσαν λιγότερο ευχάριστους τύπους κοινωνικών αλληλεπιδράσεων, οι οποίες τελικά τους έκαναν να αισθάνονται χειρότερα. «Οι κοινωνικές σχέσεις θεωρούνται απαραίτητες για την ευτυχία και η ευτυχία θεωρείται ότι ενθαρρύνει τις κοινωνικές σχέσεις», εξηγούν οι συγγραφείς της μελέτης.

Οι άνθρωποι είναι από τη φύση τους κοινωνικά όντα και χρειάζονται να αλληλεπιδρούν για να αισθάνονται πλήρεις και να διατηρούν την ψυχική τους υγεία. Ωστόσο, όπως διαπίστωσε η μελέτη , βρίσκουν την ευτυχία σε διαφορετικά είδη αλληλεπιδράσεων ανάλογα με το πόσο χαρούμενοι είναι.

Η απόσυρση είναι ένα κλασικό σύμπτωμα κατάθλιψης, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι μπορούμε να αναζητήσουμε και πιο μοναχικές εμπειρίες, όταν αισθανόμαστε καλύτερα ψυχολογικά.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:
Ευτυχία: Η ζωή κοντά στη φύση μας κάνει ευτυχισμένους